Германската външна политика излъчва сериозен сигнал към Европа. Независимо от това какво се случва във вътрешен план, германският ангажимент, германската отговорност продължава да бъде водеща по отношение на Европа.
Това коментира в ефира на Нова ТВ Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия на националната телевизия и член на Съвета за електронни медии.

Меркел и Макрон обсъдиха двустранното сътрудничество

Меркел и Макрон обсъдиха двустранното сътрудничество

Макрон не коментира вътрешните проблеми на Германия, но все пак

Поводът за коментара е предстоящото по-късно през деня посещение на германския канцлер Ангела Меркел. Според Стоянова не е реалистично да очакваме нито сигнал, нито кураж, нито каквото и да е признание за възможността Германия да подкрепи България за чакалнята в Еврозоната.

Европредседателството обсъждат Меркел и Борисов

Европредседателството обсъждат Меркел и Борисов

Канцлерът пристига на посещение у нас

"В това споразумение темата за Европа на първо място. В това споразумение присъстват и много въпроси, които възникват включително и за държави като нашата - там се дава превес на онези, които са големите платци в ЕС, там се откроява ролята на Еврозоната като мотора на ЕС.

Там става въпрос за европейска минимална заплата, как ще се постигне тя. Това са въпроси, които българското председателство на ЕС има да постави пред Ангела Меркел преди съставянето на правителство", коментира Стоянова. Тя подчерта, че темата с Турция също ще бъде изключително важна. По думите й тази седмица именно германски вестник разпространи информацията, че се готви среща на най-високо ниво Турция-ЕС.
"Ако София бъде домакин - това ще бъде голям пробив за България", допълни Стоянова.

"Ангела Меркел идва в качеството си на служебен премиер. Факт е, че в Германия има политици, дори в нейната собствена партия, които гледат на нашата страна като на държава до Гърция.

Когато в Германия се каже Гърция това предизвиква автоматични конвулсии, свързани с финансовата криза там, която беше повлияна включително с личните усилия на Ангела Меркел, а с финансовите средства на германския данъкоплатец. Тези опасения от страна на германските политици не са справедливи, те не се базират на факти.

Тук вече идва българската необходимост за повече аргументация и убеждение, че страната ни от много дълги години в макроикономически план е изключително стабилна, има изключително положителни резултати, които много държави дори не си представят - не ги свързват с нашата страна", коментира Стоянова.

Мария Стоянова припомни, че поканата за това посещение идва от официална София като председател на ЕС. Не без значение е и постигнатото споразумение между Ангела Меркел и социалдемократите във връзка със споразумението за започване на разговори за съставяне на правителство.

Меркел предупреди Австрия, че ще я оценява по действията ѝ за ЕС

Меркел предупреди Австрия, че ще я оценява по действията ѝ за ЕС

Ще оценява новото австрийско правителство по действията му