Европа ще направи огромна грешка, ако даде безвизово пътуване на Турция.
Това е мнението на Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

По думите му Европа се поддава на изнудване от страна на Реджеп Ердоган. „Безвизовото пътуване е много важно от политическа гледна точка. Ердоган ще каже „аз ви дадох безвизово пътуване”, допълва Алексиев в студиото на БиТиВи.

Според него опасността от това Турция да пусне голям брой бежанци към България все още съществува. „Не знам какви точно за договореностите на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган, но ние можем да участваме в тази игра само като част от Европа и член на НАТО. Нас никой не ни бръсне за нищо като отделна държава”, смята Алексиев.

„Ако Турция реши да ни прехвърли десетки хиляди мигранти, нищо не можем да направим. Много е важно да се каже на самите мигранти, че те нямат място в България”, допълва Алексиев.

Според него страните от Източна Европа не желаят икономически бежанци, тъй като не може да си позволят да ги приютяват.

"Освен това се задава и нова вълна от хора, които бягат от Ердоган, защото в Турция става диктатура”, допълва Алексиев.

Според него Ердоган разчиства сметките си с всички хора, които по някакъв начин са му противници, защото са светски турци.

По повод искането за екстрадиция на ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен Алексиев каза, че законите в САЩ не могат да бъдат заобиколени. „Мрежата на Гюлен е нещо като секта, доста крайна. Но Ердоган и Гюлен са като двама мафиоти, които се борят за територия и пари”, смята той.