Активисти на НФСБ внесоха в РИК-Бургас сигнал за облепени с предизборни плакати на "Движение за права и свободи" дървета край пътища в общините Айтос и Руен на 19 септември.

Агитационните материали на политическата партия можеха да се видят почти на всяко второ дърво от двете страни на шосето между руенските села Вресово и Люляково на междуселищен път 2085 (Руен - Просеник), който минава през с. Руен, ва влизане в град Айтос откъм Бургас, както и по дърветата на централната айтоска улица "Славянска". 

По повод сигнала РИК - Бургас извърши проверка, в хода на която е установила, че в действителност на шосето между руенските села Вресово и Люляково има поставени хартиени плакати, съдържащи името на политическа партия "ДПС" - регистрирана за изборите за народни представители, име на кандидат от регистрираната листа и призив за гласуване за партията.

От РИК - Бургас са категорични, че "разположените плакати представляват агитационни материали. Със Заповед на кмета на община Руен са определени местата за поставяне на агитационни материали. От същата е видно, че агитационните материали не са разположени в съответствие с определените за това места".

Във връзка с нарушението бургаската Районна избирателна комисия разпореди на кмета на община Руен да премахне посочените въпросните агитационни материали. В решението на РИК - Бургас по казуса има и указание към кметовете на община Руен и община Айтос стриктно да спазват разпоредбите на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали, както и съответните заповеди.

Задържаха мъж при акция срещу търговията с гласове в Лом

Задържаха мъж при акция срещу търговията с гласове в Лом

В дома му са намерени списъци с лични данни и пари