МВР-шефът отказа да коментира конспиративни теории около прословутия бял автобус с депутатите. Цветлин Йовчев беше изслушан от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

На нея той е запознал депутатите с промените, които се предвиждат в неговия сектор, но извеждането на депутатите във вечерта на 40-ия протест не е обсъждано.

За пореден път министърът обясни, че решението е взето на няколко фактора - оперативна информация, че се готви атака на парламента, както и за привличането на повече хора към протеста.

Автобусът е насочен точно към този изход на полицейските заграждения, тъй като в тази част са били хората, които не са агресивни - нормални протестиращи, и се е очаквало да няма ексцесии. От другата страна имаше агресивни хора, поясни още МВР-шефът.

След като започна извеждането в тази част, имаше протестиращи, които се хвърлиха пред автобуса и забавиха движението както на полицаите, така и на автобуса. Това забавяне даде възможност, тъй като хората, които искаха да организират и да провокират насилие, имаха много добра организация и веднага се преместиха агресивните групи пред автобуса. Това наложи смяна на маршрута, подчерта отново Йовчев.

Той обясни, че не са можели да изолират лицата с камъните, защото е много трудно да се направи подобно нещо при такова масово присъствие.

До месец пък ще има повече данни от проверката за търсените от прокуратурата провокатори и за полицейското насилие над граждани.