Новоизбраният евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Александър Йорданов е категоричен противник на строежа на АЕЦ "Белене" - без значение кой ще я строй. Това обяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Не можем да си играем със съдбата и живота на хората в България заради преследване на икономически и каквито и да било други интереси", настоя той.

Проф. Касчиев: АЕЦ „Белене“ означава по-скъп-ток, риск от авария и трупане на ядрени отпадъци

Проф. Касчиев: АЕЦ „Белене“ означава по-скъп-ток, риск от авария и трупане на ядрени отпадъци

Площадката е сеизмично опасна…

"Още утре бих подарил руските реактори на Китай или Венецуела", добави Йорданов, имайки предвид изплатените от България два реактора, произведени от руската държавна корпорация "Росатом", след като българската държава загуби международен арбитраж с руската компания. 

По думите му макар мнението му по въпроса да се различава от това на ГЕРБ, то идвало от позицията на гражданското право. Според него трябвало да се различава критиката към определена политика, в случая на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, от отношението към човека.

Запитан за негови коментари в края на миналата година, че Борисов е премиер-мимикрия и други негови остри позиции срещу него, Йорданов се измъкна с витиевата позиция, без да обясни ясно как за толкова кратко време променя позицията си на 180 градуса и от отявлен критик се превръща в коалиционен партньор на Борисов

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът