От Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" (ДОМ), чийто председател е бившият политик от СДС Иван Сотиров, предупредиха в открито писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание и председателите на парламентарни групи, че през последните години "сме свидетели на масирана кампания за реабилитация на престъпния комунистически режим и на тенденция към рекомунизация на страната ни".

Според ДОМ това представлява "директна заплаха за конституционно установения демократичен ред в България".

Предупреждава се, че тази кампания била в пълен резонанс с хибридната война за ревизия на цивилизационния избор на нашия народ.

"Замисълът България да бъде откъсната от ЕС и НАТО, от семейството на развитите демокрации, от общността, която гарантира нашата сигурност, свобода и просперитет е национално предателство", изтъкват от ДОМ.

Според тях всеки, който работи за запазване на зависимостта на страната ни от Кремъл и за връщането ѝ в евразийската зона на режими, управляващи с насилие и корупция, извършвал тежко престъпление срещу българския народ.

"Очевидно е, че зад всички тези действия стои днешната олигархия, в която се е трансформирал корумпираният политически елит на комунистическия режим и репресивният му апарат", констатират от сдружението.

Те призовават висшите държавници да предприемат действия в защита на демокрацията и българския национален интерес, като предлагат да бъде създаден Институт за национална памет за комунистическите престъпления и за да бъде поддържано знанието за истината за тях да се осигури седмично документално-публицистично предаване в обществените медии - БНТ и БНР.

ДОМ настояват бъде изменена ал. 1 на чл. 108 от Наказателния кодекс, като след думата "фашистка" се добави "националсоциалистическа, комунистическа" и така текстът на ал. 1 да стане: "Който проповядва фашистка, националсоциалистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева."

От сдружението настояват да бъдат предприети ефективни действия за защита на българските потребители от господстващото положение на пазара на руската компания "Лукойл" и за възстановяване на българската държавност на територията на рафинерията и пристанището ѝ Росенец, а не да бъдат третирани като привилегирован руски анкалав.

Искат българските служби да идентифицират и екстрадират от наша територия всички лица, които провеждат враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи.

"Всеки един от вас има морален, конституционен и политически дълг да бъде лидер в борбата срещу опитите за реабилитиране или налагане на недемократични методи на управление и срещу хибридната война срещу България. Вашата пасивност е равносилна на престъпно съучастие", предупреждават от ДОМ.