Партията Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) излезе с остра резолюция за участието на крайни националисти в правителството на България, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Резолюцията е била гласувана на съвета на АЛДЕ, който се е провел на 2-3 юни в словенската столица Любляна.

Отбелязвайки, че ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП), формира коалиционно правителство с крайни националисти след парламентарните избори в България на 26 март 2017 г., се припомня, че на 16 септември 2014 г. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) в доклада си за България определи "Атака", НФСБ и ВМРО ("Обединени патриоти") като ултра националистически и фашистки политически партии.

Посочва се, че някои висши държавни служители са обвинени в расизъм, ксенофобия, език на омраза, дискриминация и нацистки поздрави.

Подчертава се, че участието на "Обединените патриоти" в правителството подкопава европейските ценности.

В тази връзка от АЛДЕ призовават премиера Бойко Борисов да преосмисли коалиционните си отношения и да отстрани от правителството на страната "Обединените патриоти", за да осигури успешното провеждане на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Настоява се българските власти да демонстрират нулева толерантност към екстремистки и националистически нагласи и да разследват всички твърдения за расизъм, ксенофобия, омраза и дискриминация от страна на правителството.

АЛДЕ зоват ЕНП да излезе с ясна позиция относно участието на крайни националисти в българското правителство.