В Европа се влиза през натовска врата. Това обяви председателят на 36-то Народно събрание и бивш посланик на България в Полша и Република Северна Македония доц. д-р Александър Йорданов на конференция "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз".

Той акцентира, че евроатлантическа България не трябва да позволи на натовска и европейска земя да се реализират антинатовски и антиевропейски проекти.
Такива били АЕЦ "Белене" и Турски поток, който по думите му са корупционни бомби, опасни за националната европейска сигурност.

Само с НАТО има траен мир, сигурен Плевнелиев
Обновена

Само с НАТО има траен мир, сигурен Плевнелиев

Сама България е слаба и няма шанс

Проблемите трябва да станат лесно разбираеми за българските граждани, защото как дипломатично да наречем анексирането на Крим и гибелта на хиляди хора. Според дипломата Крим е база на агресия в Европа.

"Агресивната политика на Русия се превърна в заплаха за световния мир", каза още той. Многократно и на различни форуми експертите в сферата на енергетиката представиха опасностите пред България и ЕС за приятелски държави като Украйна от тоталната енергийна зависимост на страната ни от Русия, както и енергийните проекти.

Руската политика е реална заплаха за националната ни сигурност. Настояваме България да води реална политика за укрепване на Югоизточния фланг на НАТО, настоя Йорданов.

Захарова сравни Крим с Голанските възвишения

Захарова сравни Крим с Голанските възвишения

Западът крие от света реалната ситуация в Крим според нея

Той поиска още нови натовски бази в България за гаранции в европейската сигурност, както и модерно превъоръжаване на българската армия, с оръжия, произведени в страните членки на НАТО.

"Времето доказа нашата принципност и правота - когато ние, от Атлантическия съвет на България, заемаме едни или други позиции, разбираме своята мисия в полза на гражданското общество, защото искаме България да бъде сигурна в НАТО и ЕС", категоричен е Йорданов.

Ние сме далеч от натоската ни зрялост, но това е ключ за членството ни в ЕС за останалите държави от Западните Балкани, посочи той допълни, че разширяването на НАТО е жизнено необходими процес.

Целта на настоящата конференция не е само да си припомним приноса на НАТО, но и очакваме важно послание към всички държави от региона на Югоизточна Европа и Черноморския район, обясни Йорданов.

Костов иска да прекъснем руските проекти на наша територия
Обновена

Костов иска да прекъснем руските проекти на наша територия

Костов: Българските власти са пасивни срещу кибератаките от Москва

Нека това послание бъде кратко и разбираемо - членството на Европейския съюз минава през членство в НАТО, подчерта председателят на 36-то Народно събрание.

По думите му историята няма скоростомер и затова е трудно да се отговори на въпроса кое се случва навреме и кое закъснява трагично.

Едно е сигурно - че създаването на НАТО преди 70 години е историческа необходимост и огромен шанс за мира и сигурността в целия свят, изтъкна Йорданов.

Русия се готви за война с НАТО

Русия се готви за война с НАТО

Това става ясно от последната годишна оценка на заплахата на естонското разузнаване