"Предложението за ротация на председателя на Нaродното събрание е глупаво и шантаво, такова нещо няма в демократичната практика на Европа". Това заяви пред БНТ евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов.

По думите му в нито една европейска държава няма такова ротиране на председатели на парламента. "Това е абсурдна идея и препоръчвам да се откажат от нея. Партията, която е спечелила изборите, има право да излъчи председател на парламента", допълни Александър Йорданов.

Според Александър Йорданов всички опити за схеми на правителства водят до дестабилизация на държавата и отслабване на позициите на България в Европейския съюз. "Винаги за премиер се издига лидерът на партията. Така се поема политическа отговорност", добави той и подчерта, че влизането в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване са основни задачи.

По думите му, ако първите две политически сили се обединят, ще има стабилно мнозинство, като ако тази коалиция стане факт ще спечелят и двете партии. "Така парламентът ще има хоризонт от 4 години, в договарянето за програмите на управление могат да се разпростират според броя на процентите, които са им дали избирателите на изборите", заяви Йорданов.

Според него ПП и ДБ говорят "като неокомунисти - крайно и безалтернативно". "Румен Радев се възползва от ситуацията", каза още Александър Йорданов.

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит
Обновена

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит

Вежди Рашидов спря парламентарния часовник