49 НС не избра Росен Желязков за председател на парламента. Кандидатът на ГЕРБ не събра нужната подкрепа от депутатите от останалите формации.

Преди това без разисквания бяха приети правилата за избор. За избран се счита кандидатът, събрал над половината от гласовете. ГЕРБ очаквано предложиха Росен Желязков.

Бойко Борисов влезе в НС като депутат

Бойко Борисов влезе в НС като депутат

Вежди Рашидов си е забравил спасителния пояс

"Възраждане" излъчиха Петър Петров. Други кандидати нямаше.

Росен Желязков събра резултат от 79 "за" , "против" бяха 8, 144 "въздържал се".

Петър Петров събра подкрепа на 37 депутати. 88 бяха "против", 39 бяха "въздържал се".

Коалицията ПП/ДБ предложи механизъм председателят на Народното събрание да бъде избиран на ротационен принцип. Предложението направи Асен Василев.

ПП/ДБ предлагат на всеки 2 месеца да се редуват председателите на правна комисия и на парламента. Това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация и това е един възможен изход на кризата, обясни Василев.

И Рашидов напомни на депутатите Велика сряда и какво искат хората

И Рашидов напомни на депутатите Велика сряда и какво искат хората

Моля ви, да смирим нравите си, настоя Вежди Рашидов

Той настоя за почивка от 30 минути да се обсъдят възможните решения и да се продължи с избор на председател на парламента. Председателстващият 49-то Народно събрание Вежди Рашидов уважи предложението на Асен Василев и даде почивка.

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.5%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 20.0%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%

Няма решение за избора за председател на 49-то Народно събрание. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента след продължилия повече от половин час Председателски съвет.

Утре най-вероятно депутатите ще продължат с избора на шеф на законодателния орган, уточни Нинова.

Малко преди нея съпартийците ѝ Георги Свиленски и Кристиян Вигенин добавиха, че разговорите по темата продължават.

След разговорите днес - последното решение бе председателстващият Вежди Рашидов да премине към процедурата "спиране на часовника". Това означава, че дебатът по избора на председател на 49 НС ще продължи утре. А може и следващите дни.

В предходния парламент ситуацията бе подобна. Изборът на председател продължи три дни, а накрая бе направен компромис с номинацията на Рашидов.

"Всички хора в парламента са различни, с различно мислене, с различна програма. Именно в различното трябва да се намери общото", настоя бившият председател на 48-то Народно събрание.

Рашидов призова председателите на парламентарните групи да обсъдят предложението на Асен Василев за ротационно председателство на 49-то Народно събрание.

Заседанието по избора продължава утре в 10 ч., каза Вежди Рашидов в заключение на днешния пленарен ден. Той призова и народните представители да преспят и да помислят.