Тържествено първо заседание на 49 НС. По традиция присъстваха държавния глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният кабинет, представители на дипломатическия корпус у нас, както и на религиозните общности, бивши председатели на законодателния орган. По традиция старт на заседанието даде най-възрастният депутат. Това, както и в предишния парламент, е Вежди Рашидов от ГЕРБ/СДС. 235 народни представители се регистрираха. С аплодисменти бе посрещнат първият звънец в зала. На мен се падна честта да открия и 49 НС, заяви Рашидов. Молих се за разум, сподели той и заяви вярата си, че политиците ще проявят разум и отговорност.

Народът все повече живее с чувството за липса на сигурност, по мнение на Рашидов и критикува политиците, които се водят от глупави мантри. Само днес ние живите създаваме това, което ще е нужно за бъдещето, заяви още депутатът от ГЕРБ. Дори пътят към ада минава през чистилището, припомни той на колегите си в пленарна зала и сподели разговори с избирателите по време на кампанията  те били различни, но еднакви в темата за бедността. Отрудени, но душевно красиви били хората в неговите срещи в кампанията и искали прости неща. Те искат път, лекарства, по-високи пенсии. А народът плаче, според Рашидов. Покаянието е отношение между Бога и грешника, а не между политиците и хората, посочи още той. Хората искат стабилно правителство, спокоен бит, по думите му.

Идва голям празник за християните, заяви Вежди Рашидов. А днешният ден е денят на предателството и покаянието. Моля ви, да смирим нравите си, настоя Вежди Рашидов. Голямата политика е низ от компромиси, изтъкна той. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, настоя още депутатът.

След речта му прозвучаха химнът на България и на ЕС.

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.5%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 20.0%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%