По-скоро ремонт, а не сериозни промени в състава на служебното правителство прогнозира в студиото на Нова телевизия председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов. Ще има промени в конкретния състав, но няма да има промяна в курса и политиката за прозрачност и законност, обясни Маринов.

"Радев едва ли ще освободи някого, за да извършва партийна дейност. Доколко ще има промени в състава на кабинета, това ще бъде по преценка на работата на отделните министри. Трябва да се извърши анализ на осъществената дейност на служебния кабинет. Тази институция е една немного добре изучена и уредена материя", допълни Маринов.

Министри на "изпит" при Румен Радев

Министри на "изпит" при Румен Радев

Водят се разговори за второто служебно правителство

На въпрос какво мисли за евентуален нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, Александър Маринов коментира, че е дълбоко убеден, че България има нужда от сериозно обновяване на политиката като сила, тенденция и енергия повече, отколкото като сила-проект и политическа партия.

Маринов не смята, че има основания в подозренията, че президентът Румен Радев ще подкрепи един такъв проект, както и конкретна политическа сила. Президентът Радев заяви нееднократно, че няма да прави свой проект. А и опитът показва, че това не е правилен път. "Да защитаваш ценности не е въпрос само на подкрепа на една политическа партия, това може да се отнася и за много такива", обясни Александър Маринов.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

Според Маринов президентът ще бъде преизбран за втори мандат: "Рискът не е дали ще бъде преизбран, уверен съм в неговата победа. Въпросът е какво ще се случи след това - навлизаме в сериозна и дълготрайна политическа сила", посочи съветникът.

Според него обаче институцията президент няма нужда от нови правомощия, дори и на фона на нестабилността.

Радев нарушил процедурата по разпускане на НС

Радев нарушил процедурата по разпускане на НС

За да се спази Изборният кодекс, парламентът трябва да се разпусне днес