Процедурата по разпускането на Народното събрание е нарушена. Това заяви проф. Пламен Киров, цитиран от Нова телевизия.

Той посочи, че съгласно Изборния кодекс президентът трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Ако той е 14 ноември, без да се брои изборният ден, се стига до 15 септември.

"За да спази Изборният кодекс, Радев трябва да разпусне Народното събрание днес. Това го знае всеки юрист", подчерта Киров и допълни, че от политическа гледна точка това може да бъде обяснено.

По негови думи обаче няма да има никакви последици от това.

Президентът разпуска парламента на 16 септември

Президентът разпуска парламента на 16 септември

Тогава ще бъде назначено и служебно правителство

Той заяви, че единственият президент в най-новата ни демократична история, който не е нарушавал Конституцията, е Георги Първанов. Всички други в даден момент са прекрачвали конституционните текстове или някои законови текстове, но нямало никакви последици от това.

Според Киров провеждането на избори 2 в 1 все някога ще се случи като хипотеза. Това можело да бъде избегнато - нито законът, нито Конституцията създават пречки да се провеждат такива избори. Друг бил въпросът до колко можем да ги организираме.

Киров обаче подчерта, че съществува друг проблем при този вариант на провеждане на изборите.

"Когато блокира една машина, се блокира гласуването на избирателите докато проблемът не бъде отстранен. Част от тях се отказват да чакат", поясни той.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо

Припомняме, вчера стана ясно, че президентът ще разпусне парламента на 16 септември, четвъртък, и ще назначи служебно правителство.

Колизия с точната дата на разпускане на Народното събрание се създаде и в последните дни, когато в петък, след гласуването на правната комисия, Христо Иванов и Мая Манолова от името на ДБ и ИСБНИ поискаха от Ива Митева да свика извънредно заседание на парламента, за да може да се гласуват на второ четене промените, с които Бюрото за защита се връща към Министерството на правосъдието. Така и извънредно заседание днес не бе свикано - с аргумент, че докладът от правната комисия не е внесен в срок до 72 часа от председателя й Андрей Михайлов. Парламентът ще заседава в сряда.

Точният срок на разпускане на Народното събрание беше важен и заради актуализацията на бюджета, за която настояваха както от служебното правителството, така и от президентството. Процедурата по актуализация в НС приключи след три дни препирни в парламента, по традиция продължили до късни доби.