Извънредно заседание в понеделник няма да има. По правилник председателят на НС Ива Митева няма право да свика такова заседание, въпреки че искането с подписите на депутати от ДБ, ИСБНИ и част от "Има такъв народ" са постъпили в деловодството на парламента.

Това се случи в 1.56 в нощта на петък срещу събота, посочи Ива Митева в студиото на БТВ. Причината, според аргументите на Ива Митева, не е в късния час, а в това, че доклад за заседанието на правната комисия от петък, когато бе прието решението за прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор отново в Министерство на правосъдието, още не е постъпил.

Според правилника за дейността на Народното събрание, който е със статут на закон, подчерта Митева, такъв доклад трябва да е постъпил поне 72 часа преди законът да влезе в пленарна зала. Това в правилника бе записано по настояване на "Демократична България". Доклад на комисията не е постъпил. Т.е. аз не мога да насроча за понеделник заседание без да дерогирам закона", обясни Митева.

Тя се чувства поставена в ситуация да избира между закони и политическото решение. Изборът й е да спазва правилата - с каквато заявка били влезли в политиката "Има такъв народ".

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

За извънредно заседание на НС, за да се отнеме Бюрото за защита от главния прокурор

В този смисъл решението за извънредно заседание се оказа в ръцете на председателя на комисията. Припомняме, че председател на правната комисия е Андрей Николов от "Има такъв народ".

В сряда обаче, когато този срок може да е минал, гласуването за Бюрото по защита ще бъде включено като първа точка, увери Митева. 

Това пък зависи от решението на Румен Радев кога да издаде указа за разпускането на 46-то Народно събрание и насрочването на вторите предсрочни избори. Митева посочи, че това може да стане в сряда и да влезе в сила от четвъртък. Според хронограмата на ЦИК за президентските избори подготовката за тях започва в петък, така че е напълно възможно Румен Радев да даде още един ден живот на 46-то Народно събрание. Припомняме, че БСП върна неизпълнен третия мандат на 7 септември, а като условие за разпускането на парламента държавният глава постави актуализацията на бюджета

"Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда, за да може този парламент да завърши живота си с вдигната глава", заяви председателят му. Малко след това тя призна, че всъщност това Народно събрание е извършило само няколко ратификации и актуализацията на бюджета, с което приключи в 2 часа сутринта в събота след три дни инфарктни заседания в края на седмицата.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо

Ива Митева не отговори категорично дали ще бъде част от листите на "Има такъв народ" и за следващия парламент. По думите й това зависело и от избирателите - дали ще я издигнат и подкрепят, но в личен план смята да се кандидатира, колкото и "това да звучи зле на близките ми". В този смисъл Митева вече е взела решение да остане в политиката - "иначе би означавало, че съм се отказала от промяната". Преди месец пред журналисти тя призна за съмненията, които изпитва, за дейността си в момент на сериозно напрежение в Народното събрание предимно създадено с процедурни хватки.

Митева призна, че в Народното събрание се работи трудно, тъй като мнозинствата непрекъснато се променят. Тя се чувства сама срещу всички - да балансирам е изключително трудно, а "Има такъв народ" са много малко на брой като депутатите. Ива Митева констатирала, че колегите й работят добре, но като се включат камерите "нещо ни се случва".

Ива Митева отново заяви, че се е обидила на Татяна Дончева за определението "болонка", тъй като смята, че по този начин един депутат не може да се изказва и държи.