Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева е разколебана от политиката и ще мисли дали отново да се кандидатура за депутат. Разочарованието си Митева сподели пред журналисти в кулоарите на парламента след заседание на парламентарната група на ИТН.

"Не знам още какво решение ще взема и аз го умувам, но нека да видим втория и третия мандат. Политиката се оказва, че не е толкова просто нещо, по-лесно е да бъдете експерт. Политиката се оказва доста сложна игра и може би аз не съм се научила да я играя, може би съм по-друг човек и може би чувствителността ми е такава", коментира Митева.

ИТН се запътват през чистилището на изборите към мнозинство

ИТН се запътват през чистилището на изборите към мнозинство

Предстои да направят оценките за неподкрепата на кабинета

Тя смята, че е добре боят с юмруци да бъде заменен с дебати и това, което дава като реверанс в пленарната зала, добре би било депутатите да го разбират.

Иначе Митева открои две становища за утрешното гласуване на оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от "Има такъв народ". Тя обясни, че първото становище е да има акт на парламента, който да констатира оттеглянето на кандидата и да констатира, че мандатът е приключил неуспешно.

"Има такъв народ" е антисистемна партия, убеден Иво Божков

"Има такъв народ" е антисистемна партия, убеден Иво Божков

Очаквахме парламентаризмът да се изпълни със съдържание, но това не се случва

Второто становище, което Митева поддържа е, че няма нужда от акт на парламента.

Указът на президента е стабилен акт в Народното събрание. Според нея е достатъчно едно писмо от председателя на НС до президента, с което да бъде уведомен, че е констатирано това обстоятелство, че няма да бъдат провеждани дебати и гласуване по кандидатурата на Пламен Николов.

Росен Плевнелиев за Румен Радев: Президентът може да намери решение

Росен Плевнелиев за Румен Радев: Президентът може да намери решение

Когато има трудности, на ход е Конституцията

Народното събрание не е орган, който може да констатира факти и да установява, като една нотариална камара, обясни мотивите си Митева. Истината е, че ИТН нямат достатъчно гласове, може да бъде внесен проект за решение, винаги могат да гласуват включването на точката в дневния ред и за това е безсмислено да продължават споровете.

Ще се проведат съответните дебати, ще се изгласува съответното решение и ние ще кажем, че оттук нататък кандидатурата на Пламен Николов няма да се гласува в парламента, няма да се гласува структура и състав на парламента, за да може президентът да връчи следващия проучвателен мандат, посочи тя.

Ива Митева се надява решението да не бъде отхвърлено. "Ако Пламен Николов бъде избран, ще си подаде оставката. Нали разбирате в какви хипотези започваме да влизаме - на избори, на подаваме на оставки и малко започваме да ставаме несериозни", изтъкна парламентарният шеф.

Политологът Милен Любенов: ИТН и Трифонов саботират мандата си

Политологът Милен Любенов: ИТН и Трифонов саботират мандата си

Телевизионното участие на Петър Илиев е опит за провокация...

Тя допълни, че на председателския съвет днес се постигнало съгласие, че кандидатурата няма да се гледа, парламентът да констатира подадената оставка и да констатира, че мандатът е приключил неуспешно, за да може президентът да завърти рулетката на мандатите. Това решение било подкрепено от почти всички парламентарни групи.

Запитана дали е съгласна с определението "предателство" към останалите две партии на протеста, Митева заяви, че тези неща ги чува за първи път, но и не е участвала на разговорите за съставяне на правителство. На нея й е достатъчно това, което вижда на председателски съвет. Тя все пак изказа удовлетворението си, че за първи година все пак е имало дебат по правилника на НС.

Ива Митева все пак заяви, че е добре млади и нова хора да участват в политиката и да знаят какво е политика. "Ако всички казват "нас не ни засяга, моят глас няма да направи нищо и всички казваме аз съм безпомощен", тогава къде отива гражданската позиция и как държавата ще функционира", каза тя.

Не е решение, според нея, ако всички седим и гледаме отстрани, което е по-удобното. А като пример за трудност Митева посочи работата й с НСО - "Определено моята лична свобода е нарушена".