Колко пъти трябва да ви казвам, че с предатели няма да преговаряме, за да спрете да ми задавате един и същи въпрос? Видимо ядосан на очакващите го журналисти депутатът и заместник-председател на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов повтори отново, че другите партии са предатели.

Йорданов обясни, че по време на заседание на ПГ на ИТН се обсъдили практични неща, които обаче медиите ще разберат утре.

Една от грешките, които са допуснали "Има такъв народ", е че са се предоверили на "партньорите им" в преговорите за съставяне на кабинет. Този извод сподели с журналистите в кулоарите на парламента отказалият се кандидат за премиер на ИТН Пламен Николов.

Въпреки формулировката като "грешка", Николов е убеден, че това ще се използва като коз при новите избори, които "Има такъв народ" щели да спечелят още по-убедително. Тогава няма да имат нужда от нелоялни съюзници, нямат да имат нужда от партньори.

Гласуват само оттеглянето на Пламен Николов

Гласуват само оттеглянето на Пламен Николов

От ИТН се притесняват, че може насила да им гласуват премиер

На въпрос на News.bg дали не се притеснява от спад към гласовете за ИТН на едни нови евентуални избори, Николов отговори точно обратното - надява се партията да спечели по-висока поддръжка. Навсякъде, където общуваме с хората, никъде не усетих негативни нагласи или пък някакви настроения срещу нас, или пък срещу това, което правим, увери той.

Въпреки това той е на мнение, че не е нужно да се "горят мостове".

Пламен Николов смята, че в следващия парламент могат да бъдат по-малко партии. Той определи като неадекватен въпрос дали би приел да бъде втори мандат премиер от ИТН, но няма намерение да се отказва от политиката. Въпреки, че е политик, Николов подчерта, че е преди всичко мениджър. Ние разглеждаме кабинета като мениджмънт структура, обясни Николов.

Пламен Николов представи мандата на ИТН в президентството, сметки не са правени
Обновена

Пламен Николов представи мандата на ИТН в президентството, сметки не са правени

Иво Атанасов е правосъден министър, Петър Илиев е посочен вече като вицепремиер

Запитан дали целта пред ИТН наистина е била да съставят кабинет, Николов отговори: "Е, как? Това е смисълът на политически живот и политическите партии. Как да не сме имали намерение? Дори бих могъл да кажа, че това е нещо изключително лелеяно от нашето избирателно войнство, защото хората се държаха изключително адекватно в изминалите две седмици, за разлика от голяма част от нашите колеги от някои медии. Това е нещото, което се очакваше от нас и направихме всичко възможно това да се случи", коментира Николов.

Той харесва всички министри от проектокабинета си и ги определи като страхотни специалисти и професионалисти. Пламен Николов не е видял проблем с Петър Илиев, като отказа да коментира начинът на неговата риторика, стилистика и експресия.

Иначе Николов се е отказал да бъде премиер, написал е личните си причини и няма какво повече да добави. "Представете си процедурата, че ако бях одобрен за министър-председател от партиите, които не са от протестните, отново същото щеше да стане - отново щях да подам оставка. Това е най-логичното, което може да се случи, защото по Конституция никой не може да ме накара да свърша нещо или да не го свърша", категоричен бе Николов.

По думите му тепърва предстои да се направят оценките какво точно се случи и защо точно така се е случи в посока неподкрепата на кабинета на ИТН. "Това, което мога да кажа е, че ще минем през чистилището на изборите. Това, което мисля, е редно да се направи, в противен случай обществото ще страда още повече", изтъкна Николов.

ИТН подкрепят президента за втори мандат с аргумент, че Румен Радев е изключителен човек, професионалист и се справил чудесно като държавен глава. Пламен Николов запита медиите защо слагат знак на равенство между президента и служебното правителство. Това са различни хора, с различна експертиза и мисля, че трябва да ги оценяваме по различни скали, каза Николов.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов пък коментира пред журналисти, че позицията им е ясна и отиват смело на нови предсрочни парламентарни избори. ИТН били "за" всички приоритети, но след като видели лицемерие от партиите, от които очаквали да ги подкрепят, всичко им станало ясно.

Балабанов определи като най-големите предатели "Демократична България" и ИСБНИ, но не уточни дали БСП са такива. "Боли, че наистина бяхме предадени от партиите на интереса", каза той, като допълни, че партньорът на ИТН остава българският суверенитет.