Утре Народното събрание ще гласува проект на решение да се приеме волеизявлението на кандидата за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов, с което той оттегля желанието си да бъде номиниран за такъв и намерението си да предложи състав на Министерски съвет.

Това е решението на втория председателски съвет, който се проведе днес, за да се реши конституционният казус и тупика, в който попадна Народното събрание с оттеглянето на "Има такъв народ" от процедурата по излъчване на правителство от 46-то Народно събрание.

В пленарна зала няма да се гласува предложен състав на Министерски съвет, тъй като това остава безпредметно.

Решението е, че следва да има задължителен акт на Народното събрание, за да обективира волята на народните представители в парламента и да последва ходът на конституционната процедура с втори указ за връчване на втория мандата.

Проектът за решение трябва да бъде представен от "Има такъв народ".

Народното събрание: Какво да се прави?*

Народното събрание: Какво да се прави?*

Ще има втори председателски съвет

Адвокат Николай Хаджигенов обясни решението и се позова на становището на практикуващи юристи - трябва да има краен акт на Народното събрание.

"Актът на президента е краен, стабилен и топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва да направи Народното събрание, за да финализира процедурата", подчерта Хаджигенов. По думите му този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, защото създава ново право, а правото е жива материя. На въпрос дали всички депутати са били единодушни, Хаджигенов заяви: "Почти."

ИТН се притеснявали силно, че Народното събрание може да гласува против и да не приеме оставката на Николов и на сила да го направи премиер - "това би било в рамките на забавното. Народните представители обаче нямат такива намерения - да направят някого насила премиер, увери Хаджигенов.

Трябва да се обединим около това Народното събрание да приеме в пленарния си състав волеизявлението на Пламен Николов, защото волята е лична, коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според нея в никакъв случай това не е нормален ход на една конституционна процедура.

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото