В конституционен проблем сме в момента, държавният глава може да намери решение. Когато има трудности, на ход е Конституцията, Конституцията е над всичко. Това каза президентът (2012-2019 г.) Росен Плевнелиев пред БиТиВи по повод неяснотата около това какво ще се случи, след като Слави Трифонов заяви вчера, че ИТН се отказва от проектоправителството си.

По думите му не е в полза на Румен Радев да има още едно правителство. Плевнелиев очаква, че с третия мандат ще има кабинет.

Гласуват само оттеглянето на Пламен Николов

Гласуват само оттеглянето на Пламен Николов

От ИТН се притесняват, че може насила да им гласуват премиер

Ние сме във фаза на непредсказуемост, много сценаристи и сценарии са на ход, отговорността е на Радев, той получи абсолютната власт в държавата, каза още той.

Един от ходовете на президента е да направи консултации между юристите на парламента и тези на президентството, за да се продължи процедурата след отказа на Пламен Николов от кандидатурата му за премиер на ИТН, заяви Плевнелиев почти по времето, когато в председателския съвет в парламента участва и президентски съветник.

Светослав Малинов: Това е зрелищен провал на ИТН, а кабинет на ГЕРБ няма как да мине

Светослав Малинов: Това е зрелищен провал на ИТН, а кабинет на ГЕРБ няма как да мине

Дали БСП ще търсят подкрепа за служебния кабинет като редовен?

Имаме волеизявление на Пламен Николов, който заяви, че се отказва, така че може и чрез указ на президента да се продължи процедурата, заяви Плевнелиев. По думите му е можело това да се случи и в парламента, като председателят на парламента Ива Митева да изчете мотивите пред депутатите за отказ, те да гласуват и да се върви напред.

Заради задкулисните сценарии сме в тази проблемна ситуация, каза Росен Плевнелиев без да назовава кои са сценаристите.

Десислава Атанасова се тревожи: На ръба на конституционна криза сме

Десислава Атанасова се тревожи: На ръба на конституционна криза сме

Не е сериозно Народното събрание да се делигитимира