"Интересното за жалост в ситуацията сега е само прелюдия към политическа криза. Нейната дълбочина ще видим през следващите дни, може да е интересно, но може да стане и опасно".

Това коментира пред БНР доц. Светослав Малинов, завеждащ катедра "Политология", СУ "Св. Климент Охридски, бивш депутат и бивш евродепутат. Повод за думите му е отказът на номинирания за премиер от партия "Има такъв народ" Пламен Николов да заеме позицията още преди гласуването на състава на кабинета в 46-ото народно събрание. За пръв път в историята на демократична България съставът на правителство, за което има президентски указ, е изтеглено още преди да бъде гласувано в парламента.

Народното събрание: Какво да се прави?*

Народното събрание: Какво да се прави?*

Ще има втори председателски съвет

"Както виждаме дори юристите не могат да постигнат пълен консенсус за процедурните стъпки. Но важното е, че по същество нещата са ясни - това правителство няма да мине, тъй като кандидатът за министър - председател се оттегля и ако той не бъде гласуван, няма как да бъде гласуван и състав на Министерски съвет", каза Малинов.

Това, което нас като граждани ни интересува, е как ще се излезе от кризата, а не от тази процедура, обясни политологът и бивш евродепутат.

ИСБНИ поиска правителство от третия мандат, без "дългата ръка на ГЕРБ и ДПС"

ИСБНИ поиска правителство от третия мандат, без "дългата ръка на ГЕРБ и ДПС"

Не може една партия да превръща българските граждани в заложници

"Какви ще бъдат размерите на кризата и в каква посока ще отиде не е ясно . Така или иначе е ясно как ще се продължи от тук насетне, след което най-вероятно ще отидем на нови избори, но нека си извърви пътя докрай този парламент", каза Малинов.

Това е зрелищен провал на ИТН, а кабинет на ГЕРБ няма как да мине, те нямат подкрепа от другите политически партии. "Добре е третият мандат да се даде на малка партия", каза политологът.

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

В такава ситуация досега не сме били

"А трябва и да се види дали пък БСП , ако получи третия мандат, ще започнат разговорите за подкрепа на служебния кабинет като редовен. Това е все пак някакав ресурс, а нямаме и време", уточни доц. Малинов.

По думите на Малинов ИТН в момента нямат партньор, който биха могли да посочат, те пропиляха всичко в рамките на две седмици, а имаха партньори за мнозинство, завърши доц. Светослав Малинов.

Карадайъ: Кризата няма да бъде решена с анти-ДПС риторика

Карадайъ: Кризата няма да бъде решена с анти-ДПС риторика

Забравете за политическия реванш, разделението и омразата, работете за България