Парламентът не е детска градина, шоу програма или махленска сбирка, цяла България ни гледа, време е да се вземем в ръце, хората очакват правителство, а не хора без опит и подготовка начело в държавата. Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да задоволи партийния си интерес. Това обяви от трибуната на НС Мая Манолова от името на групата "Изправи се БГ! Ние идваме".

Тя поиска да започнат публични разговори, пред медиите между всички партии - без ДПС и ГЕРБ, за да се формира правителство с третия мандат, независимо на кой ще бъде даден.

"Ние ще положим усилия да се сформира правителство с третия мандат, независимо на кой ще е даден. Насочен мандат за 6-8 месеца, за да се изпълни дневният ред на българския народ - бюджет, за да има пари в държавата и джобовете на гражданите, а не на партийните инженери, чиито протекции са в залата", каза Манолова.

БСП покани всички, без ГЕРБ и ДПС, на разговор

БСП покани всички, без ГЕРБ и ДПС, на разговор

Нинова нападна ИТН за отношението им към президента Радев

Борисов си отиде, но мафията е на терена, те са срещу хората и купуват подкрепа, сглобяват кабинети марионетки, министри - кукли на конци. Тези пари са срещу нас и парламентаризма, на прага на криза сме, време е за лидерство, какво е решението да започне нормален диалог и консултации - без ДПС и ГЕРБ, преговори, които да се водят публично, пред медиите, за да няма инсинуации и неистини, нормален диалог за контракризисен диалог, който да изведе страната от кризата, на основата на успешните министри от служебния кабинет, без партийни лица за министри, заедно с професионалисти от гилдиите. Крачка назад за партиите, за да е крачка напред за гражданите, категорична са ИСБНИ.

Преди това Мая Манолова направи ретроспекция - 45 НС по желание на ИТН завърши за 9 дни, за да отидем на избори, сега сме в същата ситуация - 46 НС се тласка отново към разпускане след 20 дни живот, отново от същата политическа сила. Ние не искаме да угодим на втора такава прищявка. Трети избори за половин година не искат и българските граждани, техният проблем не е да ходят на избори, докато партиите получат партньорите, които са им удобни. Техните проблеми са четвърта вълна на коронавирус, пенсии, скок на цените на тока и парното, водата, пред икономическо бедствие са и хората и домакинствата, допълни тя.

ИТН на сбогуване с мандата: Време е някой да изхвърли боклука

ИТН на сбогуване с мандата: Време е някой да изхвърли боклука

Клетвено-програмна декларация

Затова декларацията е повече призив към всички разумни хора в тази зала - стига прищевки, небивалици и шоу, излагане пред хората, излъчване на премиери с тв кастинги. Когато откривахме това НС, ние от партията казахме да не се обърква никой, че това е риалити формат и експеримент или тв демокрация, телевизорът прави силата или търговска камара или други форми на политически инженернг, изброи Манолова.

Питаме кога ще спре това, колко прищевки още, кой стои зад маневрите и по ръба на нервите, чии интереси обслужва целенасоченият хаос и театърът на абсурда, от кой се тиражира. Не е ли груба злоупотреба с надеждата и тези, които искат промяна и разграждане на едноличния модел, кой от тях иска замяната на един модел с друг, затова ли хората бяха бити по площадите на България, докога политическият център на задкулисието ще продължава това, докато някой хареса броят на депутатите в ПГ, това не е ли подмяна и ритуални танци, с които да се скрие дългата ръка на ДПС зад предлагания кабинет, посочи още тя.

По думите й - тя е в разочароващата покана на ИТН да участва наравно с партиите на протеста в преговорите, през задната врата, която хората на протестите приеха като плесница през лицето, в атаката на ДПС, ГЕРБ и ИТН срещу министри от служебното правителство. Манолова даде за пример комисията Буджака, която е обща на ГЕРБ и ДПС.

Единствената проява на разум е решението на ИТН да подкрепи президента Радев за следващ мандат, като последният символ на протестите, с който не сте се подиграли", каза още Манолова. Тя завърши поетично с думи на Иван Вазов - "България сега цяла нази гледа".

Народното събрание: Какво да се прави?*

Народното събрание: Какво да се прави?*

Ще има втори председателски съвет