"Структурите на "Има такъв народ" са още по единни и решителни. Много са ни подценили, ако смятат да ни пречупят психически, да ни унижат и омаскарят - омаскарихте себе си. ИТН е кауза, която е много по-голяма и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука".

С такава декларация излязоха от "Има такъв народ". Текстът бе прочетен от депутата и заместник-председател на Народното събрание Виктория Василева на трибунка в Народното събрание и без да се даде възможност за въпроси на журналисти.

От няколко месеца всички партии давали уроци на ИТН по парламентаризъм и твърдели, че знаят кое как се прави. От "Има такъв народ" обаче видели парламентаризма сред политическите партии като - едно да говорят на среща, друго да говорят пред медиите, трето пред групите си.

Парламентаризмът, по думите на Василева е: "обещайте му нещо на Христо, пък после няма да го изпълни", "Моля ви направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем", "Махнете този, сложете, който и да е, но само не този", "Готовност на един господин да се жертва за министър, само дето никой не го знае". Това е техният парламентаризъм, но това не нашият и никога няма да бъде, посочи Василева.

"За тях е нахалство, че предложихме правителство с 65 народни представители. Не беше ли нахалство, че в 45-тия парламент, когато бяхме 51 депутати, да ни умоляват със сълзи на очи да направим правителство и то без критерии, защото се страхуваха избори", запита Василева.

ИТН просто са честни и истински, не се крият зад лицемерни усмивки и кухи фрази. Очевидно е, че не са свикнали на нашия език и поведение, но са свикнали всичко да се урежда с шушукане в ъглите на Народното събрание и предварителното договаряне на порциите.

Изводът, който ИТН са направили: Останалите партии никога истински не са искали разговор за политики. "През цялото време очакваха другия разговор - кои министерства и кои регулаторни органи ще получат. Не го получиха и няма да го получат от ИТН. Това ги довело до лудост, а всъщност никога не са искали споразумение с "Има такъв народ". "Христо Иванов няма да се подпише под едно споразумение с Мая Манолова, Мая Манолова не иска да подпише под едно споразумение с БСП за България. БСП за България не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста, а всички заедно няма да подпишат общо споразумение и дори, ако чуят за двустранно подписано такова, се оттеглят. Страхотен парламентаризъм дами и господа, поздравления", отсече Василева.

Тя се противопостави на думите на Татяна Дончева, че "няма кой да повярва на честна кампания" - Има кой да повярва на честна кампания и съвсем скоро госпожа Дончева ще го разбере, подчерта Василева.

ИТН ще си останат хора, които виждат, чуват и държат на думата си. Василева благодари на всички, които се обединили в работата си към истината.