Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание на 16 септември. Това съобщиха от президентството.

Колизия с точната дата на разпускане на Народното събрание се създаде и в последните дни, когато в петък, след гласуването на правната комисия, Христо Иванов и Мая Манолова от името на ДБ и ИСБНИ поискаха от Ива Митева да свика извънредно заседание на парламента, за да може да се гласуват на второ четене промените, с които Бюрото за защита се връща към Министерството на правосъдието. Така и извънредно заседание днес не бе свикано - с аргумент, че докладът от правната комисия не е внесен в срок до 72 часа от председателя й Андрей Михайлов. Парламентът ще заседава в сряда.

Точният срок на разпускане на Народното събрание беше важен и заради актуализацията на бюджета, за която настояваха както от служебното правителството, така и от президентството. Процедурата по актуализация в НС приключи след три дни препирни в парламента, по традиция продължили до късни доби.

Припомняме, в петък държавният глава обяви, че разпускането на 46-ия парламент е въпрос на дни.

Ден по-късно той съобщи, че парламентарните и президентските избори ще се проведат в един и същи ден - 14 ноември. Тогава той увери, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо

До разпускането на 46-ото НС се стигна, след като беше провален и последният шанс за съставяне на редовен кабинет - БСП, които получиха третия мандат, както и в предишното 45-то Народно събрание, не успяха да излъчат правителство.

Те поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Лидерът на партията Слави Трифонов обаче заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания.

В крайна сметка на 7 септември БСП върнаха мандата.