Председателката на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Мая Манолова призова председателката на парламента Ива Митева да насрочи поисканото извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се разгледа на второ четене закона за Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

Според нея с отказа си да свика извънредно пленарно заседание тя нарушавала Конституцията.

Извънредно в понеделник депутатите няма да заседават

Извънредно в понеделник депутатите няма да заседават

Ива Митева се надява Румен Радев да даде живот на 46-то НС и в сряда

Манолова отсече, че чл. 78 от Конституцията бил кристално ясен - Народното събрание се свиква на заседание от председателя по искане на една пета от народните представители. Такова искане беше внесено с необходимия брой подписи от ИБГНИ, "Демократична България" и няколко депутати от "Има такъв народ". Така че, Ива Митева е длъжна да свика извънредно заседание, настоя Манолова.

Относно аргумента, че не са изтекли 72 часа от внасянето на доклада на Комисията по правни въпроси, тя изтъкна, че с актуализацията на бюджета е било направено изключение на това изискване, защото парламентът е решил друго.

Христо Иванов убеден: Кой как се позиционира спрямо Гешев ще определи силите в 47-то НС

Христо Иванов убеден: Кой как се позиционира спрямо Гешев ще определи силите в 47-то НС

Настоява този парламент да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев

"Самата председателка включи в дневния ред актуализацията на бюджета преди да е изтекъл срокът от 72 часа след внасянето на доклада на комисията", припомни тя.

Съдебната реформа беше едно от исканията на протеста и от ИБГНИ плътно се придържаме и изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите, увери още Манолова.

От своя страна Арман Бабикян, който също е депутат от ИБГНИ, припомни, че именно хората от Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор са нахлули в Президентството през 2020 г. Това не е дълбоката съдебна реформа, но това е една от първите стъпки, допълни той.