Трудно ми е да си представя как ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ могат да работят заедно в едно редовно правителство, но всичко може да се случи. Избирателите на първите две формации не искат те да са заедно. Това заяви пред БиТиВи Александър Маринов, бивш политически съветник на президента Румен Радев, сега - на служебния премиер Гълъб Донев, за възможността за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание след постигането на договореност между водещите коалиции Росен Желязков да е председател на парламента.

Малко закъсняха разговорите с другите партии, защото създадоха впечатление за изключителност между първите две партии. По някои законопроекти може да се получи внушително мнозинство, смята Александър Маринов.

По думите му, дали е добър подходът - ще видим по резултата. Това е едно добро начало, че партиите могат да говорят помежду си и че могат да се договорят, каза Маринов, който не смята, че договорката за избор на председател на Народното събрание е някакъв генерален въпрос.

Стартира поредната законодателна совалка между ГЕРБ и ПП/ДБ

Стартира поредната законодателна совалка между ГЕРБ и ПП/ДБ

Може да има консенсус по закони и преди утрешния редовен парламентарен ден

Той посочи, че 49-то Народно събрание е различно е от миналата година, тръгна се по пътя на преговорите и дано да продължи така. Джентълменските отношения са възможни между джентълмени, но предстои да видим дали споразуменията между партиите ще сработи, очаква да види Александър Маринов как ще работи парламентът.

Съветникът на премиера изтъкна, че няма как да се случи служебното правителство да стане редовно. Едва ли някой от служебните министри ще се съгласи да остане в редовно правителство, премиерът Гълъб Донев също отказа, скептичен е Александър Маринов.

В конституционна криза сме, смята проф. Пламен Киров

В конституционна криза сме, смята проф. Пламен Киров

Той апелира, че много държавни органи са с несменен състав

Според него, ако парламентът заработи, част от служебното правителство ще е в кошарата.

Той увери, че президентът Румен Радев ще спази конституционната процедура за свикване на консултации между партиите за редовно правителство.

Маринов посочи още, че правната комисия в парламента е важна и тя е символичен акт. Служебното правителство е готово и с актуализацията на бюджета, каза той и увери, че няма да има промяна в данъците.