С екстравагантна идея за "компромис" излезе лидерът на първата партия в парламента ГЕРБ Бойко Борисов - партиите да подкрепят с някои от мандатите за съставяне на кабинет състава на служебния такъв, действащ към момента.

"В изказването на президента Радев звучеше единствено желанието да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи, нека наречем нещата с истинските им имена. Аз казах, че президентът Радев, когато има такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, който, предполагам всички искат да видят. Давам практически пример - кой иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари, за да могат месеци наред да харчат? И аз и им предлагам - след като не можем да се разберем партиите, тези министри да си останат в кошарката, правим ротационни принципи за председатели и президентът Радев ги оставя да си управляват и отива да си президентства. И тези, които са предложили бюджета (министрите) ние ще ги задължим като парламент да работят", представи концепцията си Борисов.

Според лидера на ГЕРБ така нямало да се наруши Конституцията, защото тези министри вече не биха били подчинени на президента, а ще са под контрола на Народното събрание.

"Ние всички партии днес гласуваме този сбор, шестият мандат ги занасят в президентството. Радев ангажиран ли е с това служебно правителство - ангажиран е. Ние като го гласуваме, имаме ли правителство - имаме. Предложило ли е бюджет (правителството) - предложило е. Значи е мислило. И от там нататък продължаваме с важните закони и си ги приемаме. Това, което казвам в момента, е голяма отстъпка."

"Всички казват, че трябва да има правителство. Всички партии казаха - само бюджет при редовно правителство. Защото се страхуват от това, което вчера излезе (докладът на МВФ), не от Борисов. Когато излиза Международният валутен фонд, Световната банка, БНБ и казва, че растежът ще е между 0 и 1%", каза лидерът на първата политическа сила.

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит
Обновена

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит

Вежди Рашидов спря парламентарния часовник

Борисов не е песимист, че и кабинет със сътрудничеството на ГЕРБ и ПП/ДБ вече е невъзможен с оглед на неподкрепата на втората сила на кандидатурата на Росен Желязков за парламентарен шеф. "Напротив, проявяваме търпение и внимание, и диалогичност. Защото ние от "Възраждане" страх нямаме, защото имаме ясно формулирани различия и в същото време ясни посоки, по които можем да работим заедно - земеделие, План за възстановяване, енергетика, патриотизъм, мощна армия... Другите имат проблем", отговори той на въпрос на News.bg.

Бойко Борисов коментира и невъзможността на депутатите да излъчат председател на парламента в първия заседателен ден. "Защо ситуацията да е патова? Тошко Йорданов стана и каза - по парламентарните традиции първата партия получава председател на парламента. Защо някой да се срамува от това, че е победил? Има парламентарна практика първият да получава парламентарния председател, всеки, който иска нещо различно от това - може би има нова мода, затова имаме деня днес да го обсъждаме."

"Обран, умерен, истински политически парламент" - това забелязал още бившия премиер в поведението на депутатите днес. "Много смисъл в декларациите, много грижа за България, желание за правителство и невъзможност такова да се състави", каза той.

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.6%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 19.9%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%