Политическите скандали се превърнаха в ежедневие. Едва ли те ще имат предполагаемия ефект, може някои от тях дори да има обратен ефект. Да се разчита на скандал за победа на изборите е много рисковано. Това заяви в ефира на БНТ председателят на стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов.

По думите му подобни скандали биха повлияли до известна степен на изборния резултат.

Маринов посочи, че твърдите ядра на партиите са започнали да се люспят. Според него това, което остава от тях се нуждае от крайни стимули. Това прави трудно преговарянето между партиите, поясни той. Все по-малко хора се мобилизират. Избирателите не гледат кой е добър и кой лош, а кой каква работа е готов да свърши, допълни Маринов.

Той коментира и призивите на политическите партии към президента за свикване на КСНС през последните месеци. По думите му има закон за това, който урежда кой участва в Консултативния съвет по национална сигурност. Това не е едностранна инициатива, тя се съгласува. За да е полезен този инструмент трябва да е добро подготвен и съгласуван, поясни Маринов.

По отношение на реденето на листите за предстоящия вот, той изтъкна, че това винаги е било проблем. Колко е сериозен проблема зависи от вътрешното състояние на партиите. Изключително трудно е в една коалиция като ПП- ДБ, която включва шест партии. Почти невъзможно е да се наредят листите само с решение на ръководството, посочи Маринов.

Александър Маринов бе категоричен, че новата политическа формация "Левицата" не е президентски проект, въпреки, че един от членовете на партията Цветослава Гълъбова е била част от инициативни комитет, издигнал Румен Радев за президент.

Александър Маринов: Тънките бакалски сметки пречат да има управление

Александър Маринов: Тънките бакалски сметки пречат да има управление

Партиите се боят да влязат в различни комбинации