Асен Урманов, „тормозеният" от прокурори свидетел по делото „Октопод", заяви в ефира на bTV, че от името на „Лев Корпорация" е предоставял лично на Цветан Цветанов пари за „идеята ГЕРБ".

Бизнесменът обясни, че е работил във фирмите на Алексей Петров за кратко през 2005г. и 2006г. Урманов е бил инженер в направленията „Екология" и „Промишленост" на „Лев Корпорация", но е имал разногласия с бившата барета, поради което напуснал.

По думите на Урманов, през есента на 2005г. той е бил помолен от Петров да занесе 5 000 лв. в щаба на ГЕРБ с цел да подпомогнат „идеята". Там той се срещнал с Цветан Цветанов, който настоял да бъде оформен договор за дарение. Урманов беше категоричен, че подобни суми са били предоставяни на местните структури на ГЕРБ в страната. Според него всички договори би трябвало да се съхраняват в „Лев Корпорация". Урманов обясни, че след като от 5 години не работи там, няма как да разполага с тях.

Възниква обаче въпросът, при положение, че сдружение ГЕРБ се създава пред март 2006, за какви дарения есента на 2005-а може да става дума...

Депутатът от РЗС Емил Василев заяви от своя страна, че след арестуването на Алексей Петров фирмите от т.нар „Октопод" са били „тарашени", но силовият министър не е успял да се сдобие с доказателствата за отношенията между партията му и „Лев Корпорация". Тези документи тепърва ще бъдат показани, заяви Василев.

Асен Урманов заяви, че партньорството между ГЕРБ и „Лев Корпорация" не е било само финансово, а заедно са разработвали проекти за Столична община. Като пример той даде паметника на Васил Левски в София, чието обновяване и осветление било поето от фирмите на Алексей Петров. Урманов заяви, че е убеден, че няма нищо общо между РЗС и бившия му работодател.

След раздялата си с него, Асен Урманов започнал да се занимава с външна търговия. По думите му още преди ареста на Алексей Петров, хора от службите са се срещали с него и „приятелски" го разпитвали за отношенията му с бившия съветник на ДАНС.

Урманов заяви, че проблемите за него започнали, когато адвокатът на Петров го посочили като свидетел, който ще дава показания пред съдия. От прокуратурата започнали да го привикват на разпити, целта на които била да се извлече „нещо интересно" за бившата барета - как е работил Алексей Петров, какви са били отношенията му с определени хора. На част от разпитите присъствал и прокурор Светозар Костов.

Когато Урманов бил в чужбина по бизнес дела, от прокуратурата звънели на жена му или сина му, заплашвайки, че ще се случи нещо лошо, ако бизнесменът не се яви на разпит. Интересът на обвинителите Урманов си обяснява с това, че е бил „трън в задника на някого" и се опитват да се възползват от това, че се явява единствената връзка както между Алексей Петров и определени негови съдружници, така и между Трактора и ГЕРБ.

Бизнесменът решил временно да напусне България и отишъл в Англия, Финландия и няколко други държави при познати. В средата на миналия месец, обаче, синът на Урманов бил пребит с чук в дискотека. Бизнесменът заяви, че се е върнал у нас, за да бъде оставено семейството му на мира.