Алексей Петров станал опасен след влизането си в ДАНС. Това заяви Иван Костов след заседанието на парламентарната комисия за контрол на агенция.

Попитан грешка ли е назначаването на Трактора в службите, Костов след известно мълчание отговори:
"Има степени на грешката, има влизане на Алексей Петров във функции, които всъщност са истински опасни. Това става при формиране на ДАНС".

Именно тогава, според Костов, Алексей Петров получава достъп до класифицирана информация и това е моментът, в който той е овластен.
"И тогава той вече може да нанася определени вреди и щети на държавата", каза още лидерът на ДСБ.

Румен Петков скептичен, че съдът ще докаже обвиненията към Алексей Петров.
                           Още...

По думите на лидера на ДСБ бившата барета е бил част от 6-то управление на Държавна сигурност. Според Костов обаче назначаването на Алексей Петров в службите не е най-големият проблем, тъй като Трактора е овластен след назначаването му за съветник в ДАНС.

Костов обясни, че комисията за контрол на ДАНС ще излезе със становище за кадровото развитие на Алексей Петров.

"Алексей Петров е имал покровителство на най-високо ниво", категоричен е от своя страна ротанционният председател на комисията Волен Сидеров.
Според него като съветник на Сертов Трактора е имал достъп до всякакво ниво на класифицирана информация.

Според председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, ексвътрешният министър Румен Петков е получил информация от посолства на ниво партньорските служби, че Алексей Петров не е подходящ за работа в ДАНС.

Петков, според лидера на националистите, предупредил тогавашния премиер Сергей Станишев и председателя на родното ФБР Петко Сертов, но те не се съобразили със становището му.

Членовете на комисията за контрол на ДАНС са убедени, че Алексей Петров е назначен в ДАНС в нарушение на закона, обясни Сидеров.
Той е назначен преди да му бъде издаден достъп до класифицирана информация, добави лидерът на Атака. Той заподозря, че Сертов е назначил Трактора под диктовката на Сергей Станишев.

Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев обещал да предостави на депутатите от ресорната комисия работното досие на Алексей Петров. Той заявил пред членовете на комисията, че досието на Трактора не е особено интересно, но депутатите настояли да се запознаят с рапортите, които е изготвял Петров.

Сидеров е категоричен, че в ДАНС е имало данни, че Петров е противоречива личност, но въпреки това той е назначен. Дори имало разследване на НСБОП срещу Трактора. Това разследване, според лидера на Атака, е скрито.

От своя страна шефът на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че документите, които е представил пред комисията за контрол на ДАНС, дават яснота какво е правил Алексей Петров в нея.

Шефът на агенцията не пожела да отговори с какъв мотив е препоръчал Трактора да не бъде назначаван в ДАНС.

Припомняме, на предходното заседание, Волен Сидеров съобщи, че Цветлин Йовчев е предупредил тогавашното ръководство на агенцията, че Петров е проблематичен.
„Всичко, което съм имал да кажа, съм го казал в комисията", каза Йовчев.
Той поясни, че на комисията за контрол на ДАНС, както и на разследващите е предоставил всякаква информация, която му е поискана за Трактора.