Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев се е натъкнал на два проблема, по които не се е работило на АМ "Тракия" - какво е вложено във вече изградените пътища (предимно автомагистрали), дали тяхното лошо състояние се дължи на обективни причини, както и дали има ремонти, които са правени по ред, предвиден за текущи ремонти.

На пресконференцията бяха показани и цилиндрични проби цимент, които са установили дефект на втори и трети лот на АМ "Тракия".

По думите му служители на МВР са посетили първоначално АМ "Тракия" и са взели ядки от съдържанието, вложено в пътното платно, които са били предадени за изследване на Института по пътища и мостове. На първо четене се вижда, че декларираните работи са в по-малко количество от заложените и се вижда, че изглеждат в съмнително качество, коментира Демерджиев.

Той посочи, че дебелината на пътното платно е значително по-малка, материалите се разминават. Запазен материал, който при нужда ще бъде изследван от независима лаборатория.

Служебният регионален министър Иван Шишков посочи, че приблизителната обща дебелина на наличната конструкция е 105 см при проектна 120 см на лот 2 на "Тракия". В лот 3 от Нова Загора до Ямбол след взети ядки се вижда, че проблемът е още по-голям спрямо качеството на вложените материали. А приблизителната обща дебелина на наличната конструкция е 105 см, а при проекта отново 120 см.

"В лот 3 нещата са още по-лоши", отсече Шишков.

Това, което е към днешна дата, е, че качеството на вложените материали на "Тракия" не показват свързаност на измерената дебелина, като тя е по-малка от дебелините на проектите, има овлажняване на леглото на пътя и проблем с материалите. При всички положения материалите не са тези, които е трябвало да бъдат вложени, категоричен бе служебният регионален министър.

След като бъдат завършени изследванията Шишков или редовният регионален министър ще информира медиите.

От лот 2 липсват около 12.5% от пътя на стойност 17.5 млн. лв., а от лот 3 липсват около 17.5% от пътя на приблизителна стойност 23.6 млн. лв.

Не може да се използват гаранциите, защото гаранционните срокове са изтекли и всичко ще е в изцяло ущърб на държавата, изтъкна Шишков.

Ограничават движението по АМ "Тракия"

Ограничават движението по АМ "Тракия"

Проверяват състоянието на лот 2 и лот 3 на автомагистралата

Студеното рециклиране може да навлезе и в двата, и в трите слоя на АМ "Тракия", посочи Шишков. В момента има един извършен основен ремонт, но отново без разрешение, но не е имало и контрол такъв, какъвто е трябвало да има, добави той.

При положение, че никой не е направил анализите за втори и трети лот на АМ "Тракия" не се знае моментът, в който е направен ремонтът и парите, които са дадени не се знае за колко време ще ни свършат работа, отбеляза служебният регионален министър.

Шишков настоя за промяна в нормативната база, която да се регламентира. Когато излязат пробите, отново ще има пресконференция. Освен за качеството на вложените материали, ще информира и за свлачищата.

МРРБ и МВР ще работят заедно, за да се установи кой е виновен за лошия път на АМ "Тракия". Отговорността за магистралата ще се търси във всички посоки.

Иван Демерджиев добави, че състоянието на двата лота на Тракия дава отражение на това, което се случва по пътищата. Огромните усилия на МВР не могат да компенсират дефицитите и за Демерджиев е загадка защо другите институции не са проверили какво е вложено в изграждането на автомагистралите. Дружеството "Автомагистрали" възлага по договор за доставка на материали на друго дружество да извърши строителство, но не за договор за строителство, а договор за наем, даде пример служебният вътрешен министър.

Демерджиев добави, че нещо, което не е вложено в изграждането на АМ "Тракия" (конкретно за втори и трети лот) няма как да се премахне или "изтрие" от проекта. Той се е изцапал с нещо като пепел, след като е пипнал едната ядка и ще му е много интересно от какво е тази пепел и какво е вложено.

Задачата на служебния кабинет е да разбере кой си е изградил хотел за сметка на спестените пари за пътищата. Както темата с качеството на вложените материали на Тракия ще остане в развитие, така и обществото ще бъде информирано.