Във вторник, на 5 януари в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще бъдат пребазирани щурмови самолети А-10 на ВВС на САЩ в Европа, които ще участват в съвместната летателна тренировка, съобщиха от Министерството на отбраната.

В началото на януари започва следващият етап на съвместната българо-американска летателна тренировка „Thracian Thunder 16“. Тя се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево“ и учебен полигон „Ново село“.

В тренировката ще участват военнослужещи и техника от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и от ВВС на САЩ в Европа.

От българска страна в ТРАКИЙСКИ ГРЪМThracian Thunder 16“ ще бъдат включени наличните самолети МиГ-29, СУ-25, както и вертолети Ми-17 и „Cougar“.

Според източници от интернет Феърчайлд A-10 Тъндърболт II (на английски: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II) е американски едноместен реактивен щурмови самолет, разработен от Феърчайлд Рипъблик в началото на 70-те години на 20 век.

Той е предназначен за осъществяване на близка въздушна подкрепа на сухопътните сили чрез нападения на танкове, други бронирани машини и други наземни цели с ограничени противовъздушни възможности. Това е първият самолет на Военновъздушните сили на Съединените американски щати, проектиран специално за близка въздушна подкрепа.