Управляващите поставят въпроса за намаляване на партийната субсидия точно сега заради местните избори. Тази позиция изрази депутатът от левицата и член на комисията по правни въпроси Пенчо Милков. "Резултатите от Европейския вот показват, че макар ГЕРБ да е първа политическа сила, те са в спадаща популярност и тежко положение.

Левицата, особено в големи градове, засилва присъствието си", заяви Милков в интервю за News.bg. "Тази промяна с намаляване на субсидията показва, че всичко е с мисъл да се спре финансирането на опозицията преди предстоящите местни избори", убеден е той. В съгласието между ДПС и ГЕРБ за отвореното финансиране той вижда доказателство за съвместното управление между двете формации.

"Това е просто отваряне на една врата, загасване на лампите в стаята. Те отварят вратата на юридически лица да финансират, като не слагат никакви изисквания пред това какво да бъдат юридическите лица", изтъкна червеният депутат. Опасност при външно финансиране той вижда в това, че влязат ли частни капитали във финансиране на публична сфера, ще се защитава частен интерес.

"Определени нормативни актове и закони ще влизат , защото са в интерес на частни интереси, или ще се забавят, или ще се моделират. Ние сме против", каза още Милков. Това означава, че български олигарси, транснационални корпорации, чужди разузнавания ще може да финансират партиите, опасява се още социалистът.

Повече в интервюто с Пенчо Милков.