Депутатите от ВМРО предлагат в срок от четири месеца от Социалното министерство да направят анализ на действащото законодателство за социално подпомагане и до шест месеца ведомството да представи Кодекс за социалното подпомагане.

Според социалиста Георги Гьоков е важно как законодателството се приема. Червеният депутат заподозря скрито желание за отмяна на Закона за личната помощ и вкарването му в новия кодекс в удобен за държавата вариант.

Левите поискаха да се увеличат средствата на социалните работници. Хасан Адемов от ДПС настоя за социалната политика да се говори без маски. Той иска социалната тема да бъде подредена и да има прогнозируемо законодателство.

Хората трябвало да бъдат убедени, че новата социална политика ще е по-подредена и ще даде резултат. Налага се законодателството в защита на най-уязвимите групи от обществото да бъде обединено, е мнението на Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Дебатът за социалното законодателство бил навременен. Тя настоява за приобщаване на уязвимите групи. Социалният министър Деница Сачева посочи, че кабинетът не искал да замазва проблемите.

Именно МТСП е министерството, което действа най-много на терен, похвали се тя. Сачева отчете имагинерните страхове от Закона за социалните услуги. Тя е недоволна, че все още има напрежение в обществото.

Социалният работник не е зло, заяви министърът на труда Деница Сачева. Пред медиите тя обясни, че се създава демонизиран образ на социалните работници.

Министърът обеща категорична зашита на добросъвестните служители и това, че няма да позволи те да бъдат демонизирани. Хора, които не гледат на чуждите деца като на свои нямат място в социалната система, категорична бе обаче Сачева. Според нея политическата спекула е пагубна за обществото.