"Протестът бетонира Бойко Борисов. Това е парадоксално, но той така е притиснат в ъгъла, че няма как да стигне до вратата". Това заяви пред bTV политологът Първан Симеонов.

Според него за премиера конфликтът в момента е изведен на полето на "игра на честта" и е късно да се говори за оставката му.

Борисов недоумява откъде му дойде това. Той смяташе, че 2020 г. ще му бъде за тур за овации, още повече че имаше висок ситуационен рейтинг от кризата с коронавируса, коментира Симеонов.

"Борисов направи много грешки с прекомерния натиск и амбиция по отношение на коронавируса. И цялостната обстановка на забрани изнервя хората", смята социологът Мира Радева.

Според нея дебатът за конституция трябва да се изнесе извън парламента, който не се ползва с високо доверие. "Този проект не носи промяната, която хората очакват", каза Радева.

Първанов направи паралел с протеста през 2013 г., когато множеството арт акции са го довели до това да изгуби своята острота, сега организаторите са избегнали това чрез радикализацията му на 2 септември, но това от друга страна е отблъснало част от непредубедените и сега е може би добре организаторите на недоволството да се върнат точно към такива пърформанси като през 2013 г.

Борисов чака протестът да се изтощи, партизира и омаломощи, а това е напълно възможно. Радев също е в силна позиция и може да "налива гориво" в гражданското недоволство, заяви политологът.

По отношение на посланията отправени на 6-ти септември, Симеонов заяви, че сме чули три послания. Първото е на президента за обединение срещу "шайката", второто е на Борисов за обединение въобще - "дайте да не разединяваме нацията", Каракачанов каза "обединението е да седнете вие двамата и да се разберете".

"И трите неща са верни. Това, което най много ме притеснява е, че се оформят две неголеми агитки и те слушат само себе си и вярват само на себе си, а през това време непредубедената публика ще започне да извръща поглед", смята Първанов, според когото засега обществото симпатизира на протеста, но това може да се промени.

Радева пък изрази възмущение от емоционалния тон по време на изказванията на политиците по случай празника.

Не знам защо в политиката рациото отива далеч назад и всички сме едно русло на емоционалност, която не можем да овладеем. Съвършено ясно е, че нашият политически модел е в тежка криза, само че когато имаш сериозни проблеми, тяхното решаване трудно става с викане, както е и в едно семейство, добави социологът.