Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов е присвоил една от най-печелившите общински фирми. Това обявиха по време на пресконференция от „Ред, законност и справедливост".

От РЗС са направили проверка в Публичния регистър на приватизационните процедури в Столична община, от която се вижда, че 80% от общинското дружество „Банкя 21" АД са продадени на търг с явно наддаване за сумата от 13 000 лв. на фирма „Антей Ем" ЕООД, която е собственост на Андрей Иванов. „Банкя 21" се занимава с чистота, благоустройство и комунални дейности в района на Банкя.

От РЗС са направили справка в Агенцията по вписванията. От партията са установили, че става дума за отказано вписване на договор за преобразуване на смесеното частно-общинско предприятие „Банкя 21" АД по формална причина. Договорът не е нотариално заверен.  От наученото в Агенцията по вписванията става ясно, че договорът за преобразуване е бил внесен на 25 март 2009г, когато Андрей Иванов вече е председател на СОС.

От РЗС са констатирали, че според представения в агенцията договор за преобразуване на „Банкя 21" АД, дружеството от акционерно става дружество с ограничена отговорност, но акциите на Столична община в него изчезват. Акциите на СО са 20% от капитала на преобразуваното дружество „Банкя 21" АД, но те не са намерили отражение като дялове в капитала на „Банкя 21" ООД, съобщиха от РЗС.

Емил Василев обясни, че 96% от дяловете стават собственост на „Антей Ем" ЕООД (дружеството на Андрей Иванов), а останалите 4% се прехвърлят на сина му Бранимир. От РЗС подчертават, че Столична община, въпреки че притежава 20%, след преобразуването на дружеството се оказва с 0% и по тази схема е ограбена.

Документът, с който се узаконява това ограбване, по думите на Емил Василев, носи подписите на три знакови лица - Андрей Иванов, Стефани Михайлова (депутат от ГЕРБ) и Никола Петров. За двамата от РЗС по-рано разпространиха информация, че са си поделили апетитни маршрутни линии в столицата. Този договор вече е нотариално заверен и отново е внесен в Търговския регистър.

От РЗС се обръщат с въпрос към премиера Бойко Борисов дали възнамерява да предприеме някакви действия във връзка с присвояването на вече бившата общинска фирма „Банкя 21". „Бойко Борисов, без да говори за таралежи и без да говори за задни части, да каже дали все още гарантира за Андрей Иванов", призова лидерът на РЗС Яне Янев. По думите на Янев, вътрешният министър Цветан Цветанов ще се окаже таралеж, само че в гащите на Борисов, който ще разбере това след Нова година.

Лидерът на РЗС заяви категорично, че ако премиерът Бойко Борисов не отстрани шефа на СОС Андрей Иванов, от партията ще бъдат принудени да информират за всички нередности европейските институции. По думите на Янев, в следствие на това за България може да последват много тежки санкции.

Янев препоръча този път премиерът да не приема нещата емоционално, а да реагира отговорно. „За да спасим България от тежка санкция сме готови да занесем на премиера доклад с всички фирми от кръга на Андрей Иванов, които са ощетили държавния бюджет с над 10 млн. лева", заяви лидерът на РЗС.

Той допълни, че такъв бандит като Андрей Иванов трябва незабавно да „изхвръкне като коркова тапа" и да му се потърси отговорност.