Парите, които ЕК предложи, са сериозна глътка въздух за европейската икономика. Това заяви пред телевизия "България он еър" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Повод за думите му са предложения от Европейската комисия в сряда пакет от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. В него се включва и Фонда за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия.

"В първите няколко седмици на пандемията европейските институции бяха на заден план и националните правителства поеха инициативата, което е може би нормално. Но ЕС е солидарен и сме заедно в една лодка и трябва заедно да се спасяваме, а не всеки поотделно", заяви Ковачев.

Според него част от парите трябва да отидат в здравната структура. Относно догадките каква ще е сумата, която ще получи България, - 15 или 9 млрд. евро от Фонда за възстановяване на икономиките на съюза.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/194704-nikoy-ne-mozhel-da-kazhe-kolko-shte-poluchim-ot-fonda-na-es-za-borba-s-koronavirusa?jwsource=cl

"Никой не може да каже с точност каква ще бъде сумата и разпределението. Предложението на ЕК е много добро за България, надявам се, че страните членки ще го приемат 1:1", обясни евродепутатът.

Той бе категоричен, че няма как да не се постигне консенсус между големите държави, въпреки разногласията им, тъй като всички държави имат общ пазар.

"Ако в Италия, Гърция или България не е добре, то за всички няма да е добре. Ние сме взаимосвързани", допълни Ковачев.