Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Тодор Живков.

Това заяви българският евродепутат Андрей Ковачев по повод изказването на президента Стево Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Пред местна телевизия Стево Пендаровски заяви, че основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография, поясни той. 

Пендаровски: Българската политика към Скопие не излиза от матрицата на живковизма

Пендаровски: Българската политика към Скопие не излиза от матрицата на живковизма

Тодор Живков бил основоположник на позицията, че няма македонски народ и език

"Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали "по род български" под натиска на "правешкият пътешественик във времето", подчерта Пендаровски.

"Нивото пада ли пада", каза още Андрей Ковачев.

За Пендаровски антибългарската кампания била нещо нормално в тази ситуация.

"Не трябва да очакваме антибългарските настроения да се появят в бъдеще. Те вече са факт и аз не бих искал да обсъждам мотивите за това", каза Пендаровски.