Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма. Това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БНР.

Думите му са по повод българската позиция от вторник, с която страната ни блокира началото на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

Андрей Ковачев видя падение в думите на Пендаровски

Андрей Ковачев видя падение в думите на Пендаровски

Евродепутатът изрази възмущението си от изказването за живковизма на Пендаровски

Пендаровски подчерта, че основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков.

Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография, посочи той. По негови думи българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Съюза.

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Нямало как да вярваме на западната си съседка, когато тя лъже 30 години

Във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев иронично поздрави македонския президент за думите му.

"Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали "по род български" под натиска на "правешкият пътешественик във времето"!", отбелязва той.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

"Не може да си готов за преговори за ЕС, когато 30 години стимулираш политика на омраза към българския народ"

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен