Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е сезирал Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да провери искането на "Демократична България" за закриване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), съобщиха от пресофиса на Новаков.

Според Новаков, искането за закриване на тази комисия е намеса в нейната дейност. Той е изпратил писмо до председателя на комисията Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на КПКОНПИ.

В писмото се посочва, че инициираните промени в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.

"Няма да допуснем опити за намеса в работата на признат от европейската общност български орган за борба с корупцията, който успешно сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и защита на бизнес интереси", е казал Новаков, цитиран от пресцентъра.

Според него, намесата в работата на този орган единствено би сложила петно върху имиджа на страната ни, "заявила ясно и с конкретни действия волята за реформи за постигане на ефективна борба с корупцията и върховенство на правото".