Няма съмнение, че процесът в ляво е агонистичен. Левицата или умира, или се трансформира, но това е много дълбок и лош процес. Това заяви пред News.bg социологът Андрей Райчев за разкола в БСП в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Той посочи, че е трудно да каже дали гласовете от разкола в БСП могат да се пренесат в новата лява коалиция "Левицата". Има такава възможност, но това е голямо изпитание. Тези хора, които са част от новото ляво обединение - Мая Манолова, Татяна Дончева и Румен Петков се опитват да спечелят левицата не както трябва, а както могат. Те действат в безизходица и правят възможното, а не нещо, което е замислено и целенасочено. Всичко зависи от рефлекса на левия електорат и дали имат чувство за самосъхранение, обясни Райчев.

"Положението на левите хора е много лошо... Рано или късно тези хора ще си намерят идентичността. Това е временно състояние на левицата и е много лошо състояние", коментира Андрей Райчев.

Политолози отписаха "Левицата", БСП се превърнала в маргинална партия

Политолози отписаха "Левицата", БСП се превърнала в маргинална партия

"Магнитски" щял да има последици след изборите

Той не смята, че БСП може да изпадне от българския политически елит, но до увеличение на резултата на предсрочните парламентарни избори на 2 април и дума не може да става. "Съдбата на партията под ръководството на госпожа Нинова е следната - имаха милион гласа, после станаха под половин милион, после станаха под 400 000, после станаха под 300 000 гласа. Сега, ако станат под 200 000 ще е в духа на тази тенденция, но вече на ръба на оцеляването", изтъкна социологът.

Той отбеляза, че все пак БСП е 130-годишна партия с огромни традиции - не само хубави и не само лоши с огромно присъствие в историята на България, но това май че върви към приключване. БСП е имала моменти на агония - няколко пъти се е разпадала и възстановявала, така че може да станем свидетели на нещо подобно и сега, не изключва Андрей Райчев.

За новите политически формации, които се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните избори на 2 април и имат ли те шанс да влязат в 49-ото Народно събрание, Райчев заяви, че според самите формации имат шанс да влязат в законодателния орган, но практиката показва, че нищо подобно не се случва. Все още не се знае колко партии ще са в парламента и дали ще се запази конфигурацията 5+1 политически партии в Народното събрание, защото не се знае какво ще направи ВМРО с "Български възход", не се знае и съдбата на новата левица. Може и да стане някоя изненада, но за най-малките партии няма място в парламента, каза още Андрей Райчев.