В следващия парламент се очаква да влязат пет политически формации, шеста е около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Това показва новото национално представително допитване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори. Анкетирани са 1003 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", тя събира електорална подкрепа и започва да конкурира ГЕРБ/СДС. Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, не се регистрира отлив вследствие на обединението, но няма и добавени гласове.

ГЕРБ запазва минимално предимство от 25,6% - по-малко от процент пред обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", за което заявяват, че 24,8% от анкетираните ще гласуват.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. "Възраждане" достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9%.

Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава "Има такъв народ". Опцията "не подкрепям никого", която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

Снимка 606589

Източник: Тренд

Обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" върна интригата за първото място, а сборът на двата електората е по-скоро успешен. Това мнение изрази политологът и съосновател на изследователски център "Тренд" Димитър Ганев пред 24 часа.

Тествахме и двете възможности - двете формации заедно и поотделно, а крайният резултат сочи, че и в двата случая процентът подкрепа е един и същ, посочи Ганев и допълни, че това не гарантира непроменяща се подкрепа.

Публикуваните електорални резултати обаче са получени преди вторият списък на санкционирани лица по "Магнитски". Имайки предвид, че в него има представители на две партии - ГЕРБ и БСП, според политолога при социалистите няма да има динамика. По отношение на ГЕРБ списъкът би повлиял единствено на възможностите за привличане на електорална периферия във времето до 2 април, коментира Ганев.

По негови думи дори и да приемем хипотезата, че новото обединение заеме първото място, това нищо няма да промени. Решение на политическото уравнение не се вижда и сега освен ако не бъдем свидетели на сериозен компромис, пресмята политологът. Това означава, че или ГЕРБ, или ДПС трябва да участват в някаква конфигурация за редовен кабинет. Дали това ще е вид "хартиена коалиция" с БСП, или "евро-атлантическа" с ПП и ДБ, категорично и двата очертани варианта минават през сериозен компромис, казва още Ганев.

Според него обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" парира до голяма степен възможността за коалиция с ГЕРБ след изборите.

"Хартиената коалиция също ми се струва трудна за реализация, защото не си представям как ще бъде обяснена. На каква основа ще стъпи? Не може да е евро-атлантическа заради присъствието на БСП. Събрахме се просто за да управляваме? Хич не звучи ентусиазиращо", коментира политологът.

Все пак не трябва да се подценява възможността вотът да предостави някаква изненада, която да даде по-голяма надежда за решение на политическата криза, посочва Ганев и обяснява, че близо 20% от всички гласуващи вземат решението за кого да гласуват в последни 3-4 дни преди вота.

По негово мнение избирателната активност на 2 април ще бъде сходна с тази от изборите през октомври 2022 г. Има два фактора на предстоящите избори, които ще влияят на избирателната активност в две различни посоки - връщането на хартиената бюлетина и общата умора от поредни избори. Първото ще върне обратно една група, най-вече възрастни хора, които по наши оценки са около 150 хиляди души. В същия момент обаче общата умора от поредни избори, убеждението, че и тези избори няма да решат политическата криза, без съмнение действа демотивиращо. Най-вероятно двата изброени фактора ще се неутрализират и крайният резултат ще е активност, близка до изборите от 2 октомври, констатира Ганев.

"БСП ще е най-големият бенефициент от връщането на хартията поради факта, че се завръщат в изборния процес най-вече възрастни хора. Но и тук не трябва да се очакват кой знае колко сериозни размествания. Поредните вътрешни скандали, ескалирали до особено висок градус на последния конгрес, отцепването на цели структури като тази в Перник, вероятно ще изядат този "бонус" от около 30-40 хиляди гласа, който БСП иначе щеше да спечели", обясни още политологът Димитър Ганев.

Разкол и в БСП-Пловдив

Разкол и в БСП-Пловдив

Петима съветници и 109 социалисти напуснаха партията