Срив и в БСП-Пловдив - петима съветници и 109 социалисти напуснаха партията, съобщава bTV.

Решението им е в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова.

Това стана ясно на брифинг на част от вече бившите членове на столетницата. Съветниците разпространиха декларация, в която нарекоха 50-ия конгрес на БСП "унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и здравия политически смисъл". Те заявиха и че скоро ще създадат гражданско сдружение "Алтернатива за Пловдив".

От БСП-Пловдив излязоха и с официална позиция по случая. Те подчертават, че не социалисти, а служители на едрия капитал са напуснали градската партийна организация.

От местната партийна организация настояват самоотлъчилите се да напуснат Общинския съвет на Пловдив. Според БСП-Пловдив отцепниците обслужват Георги Гергов и интересите на ГЕРБ.

БСП няма да страда за перничани, не било загуба

БСП няма да страда за перничани, не било загуба

Клиентилизмът напуснал партията

"Истинската левица в Пловдив не може да бъде сломена от хора, които обслужват Георги Гергов. Напротив, това е шанс за оздравяване и пречистване на партията в нашия град. Българската социалистическа партия е гръбнакът на лявата идея в България", изтъква се в позицията.

Припомняме, масово напускане на социалисти имаше и в Перник, включително на кмета на града Станислав Владимиров, който бе сред първите социалисти, влезли в сблъсък с лидера на БСП Корнелия Нинова.

В събота на конгреса на БСП бяха изключени 13 членове на Националния съвет, част от които скандираха "оставка" за лидера си Корнелия Нинова - Светлана Шаренкова, Петър Витанов, Петя Михалевска, Ленко Петканин, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Мартин Жлябинков, Ана Пиринска, Николай Бриевски, Атанас Атанасов, Ралица Андреева, Ваня Добрева, Костадин Паскалев.

Вчера Валери Жаблянов, който е в конфликт с ръководството на БСП още от 2020 г., но не е напуснал партията, още от години, се появи на внасянето на документите за регистрация в ЦИК за предстоящите избори заедно с новата формация Левицата, събрана преобладаващо от бивши членове на БСП, включително знакови имена като Мая Манолова, Татяна Дончева и Румен Петков.

Свиленски: Бившите членове на БСП са клиенти на ГЕРБ

Свиленски: Бившите членове на БСП са клиенти на ГЕРБ

Иначе БСП като партия са спокойни и нямат притеснения относно санкциите по закона "Магнитски"