Социологът Андрей Райчев смята, че електоратът се е озовал в много странна ситуация, съобщава БНР.

"От данните от няколко социологически агенции излиза, че нищо не се случва. Малко расте разстоянието между ГЕРБ и ПП-ДБ, но не мисля, че нищо не се случва", отбеляза той.

По негови думи изборите явно ще бъдат 2 в 1, което означава, че сега ще гласуват не два, а три милиона души, т.е. освен твърдите ядра ще гласуват и огромно количество нетвърди, чието решение не е ясно.

Според Райчев ситуацията, в която е светът, е временна и се определя от украинската и палестинската война.

Йотова не вярва Главчев да се съветва с президента за служебния кабинет

Йотова не вярва Главчев да се съветва с президента за служебния кабинет

Тя се надява 7-дневният срок да е достатъчен за съттавяне на служебно правителство

"Светът чака да види кой ще е президент на САЩ и как ще завършат войните. Всичко е много вързано, а плюс това има и европейски избори. Това ще е ключова година, защото има много избори по света. Тя тече бавно, все едно нищо не се случва. Но тя ще е решаваща година за света", подчерта той.

Социологът отбеляза, че досега Димитър Главчев не играл в политическа игра.

"Не сме го виждали как играе политически шах. Той трябва да реши два много трудни въпроса - хем да спечели доверието на десните, хем да не загуби доверието на своите - на ГЕРБ, а и да построи някакви отношения с президента", коментира той.

Тих и експертен ли ще е служебният кабинет на Димитър Главчев?

Тих и експертен ли ще е служебният кабинет на Димитър Главчев?

Той имал шанс да покаже служебно правителство, чиято цел е да организира предсрочните избори и да отиде да си почива

По негови думи държавният глава играе нещо абсолютно неочаквано. "Всички очакваха от него той да започне да налага някакви свои хора. Не виждаме нищо подобно. Радев се дръпна и каза, че изборът му се свежда до шестима души и от тях избира Главчев", коментира Райчев.

Според него, ако Главчев "успее да изтанцува този танц" с десните, със своите и с Радев, може да създаде дълго правителство.

Ако построи кабинет, на който му се има доверие, този кабинет може след изборите да се прехвърли като търсения коалиционен, смята социологът.

Николай Денков очаква от Главчев честни избори

Николай Денков очаква от Главчев честни избори

Това ще зависи и от състава на Министерският съвет