С много чувства от страна на ГЕРБ и нападки от опозицията Андрей Иванов от председател на СОС стана редови общинар. В началото на днешното заседание той благодари на колегите си за предишния успешен мандат и за хубавото начало на този. „Проведохме мандат на реформи, който беше изключително успешен", заяви той.

Оттук нататък той пожела общинският съвет да продължи да работи по същия начин. „Тук сме, за да работим за града", изтъкна Иванов.

На приемника си Елен Герджиков пожела да работи в консенсус с общинарите, така че градът да е хубав и да бъде истинска европейска столица. „Тук сме заради хората, които ни гласуваха доверие", подчерта бившият шеф на СОС.

Герджиков от своя страна благодари за номинацията и подкрепата от партията си: „Приемам тази номинация с ясното съзнание, че това е голяма отговорност и че ми предстои много работа."

Той помоли колегите си всички да работят близко, без значение от коя политическа сила са излъчени. Герджиков се обърна конкретно към червените общинари: „Очаквам професионална подкрепа."

Лично послание имаше и за сините общински съветници: „Продължавам да ви считам за естествен съюзник." Към останалите общински съветници той се обърна с думите: Кабинетът ми ще бъде винаги отворен за вас. Нека работим заедно и поне до 2013-та, когато са парламентарните избори, загърбим политическите пристрастия."

Герджиков призова колегите си да помагат на кмета на столицата да стане градът подреден.

Според Жельо Бойчев от левицата от ГЕРБ нанесли тежък удар на СОС с драматичната смяна на председателя на ОС. „Направихте СОС тежък заложник на вашите вътрешни конфликти," смята той.

Оставката на Андрей Иванов и излъчването на Елен Герджиков той определи като театрална постановка и фарс. Според него Иванов е трябвало да подаде оставката си пред общинарите, а не пред изпълнителната комисия на ГЕРБ.

На подобно мнение се оказаха и сините. „Не ми стана ясен този политически ход," заяви Владимир Кисьов и добави, че медиите вече обявили новия председател на СОС

Според него е трябвало да има консултации с политическите сили за нов председател, за да могат отделните партии да кажат изискванията си за бъдещия председател. Въпреки това сините ще дадат кредит на доверие на Герджиков, но ще бъдат двойно по-взискателни към работата му.

Георги Кадиев от БСП пък се оплака, че „на днешното заседание му липсвала митичната пиарка Севи, която номинирала Герджиков." Той обаче е доволен от това, че и без да е станал кмет, вече се изпълняват предизборните му обещания - Андрей Иванов да не е председател на столичния съвет, Йорданка Фандъкова да не е кмет, а Петър Диков да не е главен архитект.

„Една трета свършихме," доволен е той, но подчерта, че Андрей Иванов си отива, но андрейивановщината остава.

Малина Едрева от ГЕРБ призова колегите си да се съсредоточат върху работата си на общинари. Тук Кадиев репликира: „Като имаме толкова работа, защо ни занимавате с това през два месеца да избираме председател на СОС?"

Левицата отказа да участва в гласуването, защото бюлетината, с която се избира новия председател няма възможност да отрази глас против. Кадиев е недоволен от това, че му се дава възможност да гласува или „за" Елен Герджиков или да пусне недействителна бюлетина.

Социалистите се заканиха, че може и да обжалват избора на Герджиков.

42-ма общинари гласуваха за избора на нов председател на СОС. „За" се обявиха 39, имаше и 3 недействителни бюлетини. Изборът на Елен Герджиков бе посрещнат с бурни аплодисменти от страна на ГЕРБ.

Този пост е много висок, не съм го мечтал, но го приемам като голяма отговорност, заяви новият председател на СОС и добави: Надявам се да не ви разочаровам, искам да работим всички заедно.

От своя страна Йорданка Фандъкова очаква от Герджиков много енергия и работа. „Не сме тук, за да водим лични битки, а за да работим за града," посочи тя по повод изказванията на опозицията за вътрешни борби на отделни лобита в ГЕРБ.

Пред медиите по-рано Андрей Иванов обяви, че сега ще обърне повече внимание на семейството си. „Ще си върша работата като общински съветник," заяви той.

Иванов е огорчен от медийните атаки и от натиска върху него, от което най-потърпевши били близките му хора.

Попитан защо е бавил разпределянето на доклади в комисии на ОС, той каза: Не са толкова много докладите, които не съм разпределял.

Ангел Джамбазки от ВМРО също даде кредит на доверие на новия председател на СОС. За мен е без значение как се казва председателят на СОС, ако ще да е Драган, Петкан, Елен, Сърничка - все ми е тая. Въпросът е да върши работа и да прави това, за което е избран," категоричен бе той

Според него Герджиков е последователен и принципен човек и докато му съдейства за разрешаване на проблемите с циганските катуни и бездомните кучета, ще има неговата подкрепа.