Поредно обяснение за отменените бонуси на военните, този път от парламентарната трибуна, трябваше да даде военният министър Аню Ангелов.

Депутатът от „Атака" Венцислав Лаков настоя министърът да обясни пред депутатите защо се пренасочват пари от едно перо в друго, както и кой ще поеме отговорността за излъганите надежди на военнослужещите.

Аню Ангелов отхвърли твърденията, че тази издадената заповед за бонуси за постигнати високи резултати е била с предизборна цел: „Въпросната заповед е от 28 октомври, петък, последният работен ден - не е стигнала до военнослужещите, за да им каже как и за кого да гласуват." За основанията си той се позова на нормативната база, регламентираща промени в заплащането.

Министърът изтъкна и реализираните икономии от Фонд „Работна заплата" и ги обоснова - намаляване с 50% на числеността на администрацията за двете години. Той подчерта, че точно в това министерство няма раздути щатове и има и непопълнени щатни бройки. По този начин се е получила икономията, подчерта Ангелов.

Като свой аргумент за отмяната на бонусите пък той посочи и Бюджет 2012, предвиждащ по-малко средства за сектора. Освен това се оказало, че за заплащане за хеликоптерите „Кугър" и „Пантер" няма да се ползва фискалния резерв, а бюджета на министерството.

Общото намаление на бюджета на военното министерство се очертаваше да нарасне на 92 милиона лева. Така се изправих пред дилемата дали да платим 22 милиона лева за бонуси, включително осигурителните вноски за 5 милиона лева, или обратно - да отменя една своя заповед, което е изключително непопулярен метод, каза Ангелов и добави: „Избрахме второто решение и отговорността е моя."

От думите му стана ясно, че той е осъзнавал, че това би се възприело негативно от военнослужещите.

Военният министър изтъкна, че за сметка на икономиите се поемат част от парите за хеликоптерите тази година, вместо 2012 година, което ще осигури повече стабилност и относително нормално функциониране на системата.