"Разцепление има и в парламентарната група на БСП, и в партията донякъде. Дали е разцепление, дали са пукнатини, дали и кога ще избият, е друг въпрос". Toва коментира пред БНТ социалистът Антон Кутев във връзка с вчерашния пленум на столетницата.

Нещата върят по план и Кутев е гласувал за пряк избор на лидер на БСП. Той обясни, че когато има правила за пряк избор на партията се променят взаимоотношенията между председателя и Националния съвет.

"Като имаш правила за пряк избор, да имаш правила за отзоваване на лидера, ако се наложи", поясни Кутев.

В БСП ще си избират водач пряко - всеки социалист има право да гласува

В БСП ще си избират водач пряко - всеки социалист има право да гласува

На 26 април 2020 всички социалисти ще гласуват за лидер

Корнелия Нинова говорела на публични места за едни бизнесмени, които вадели портфейлите си и плащат, за да я сменят. За това Антон Кутев иска да знае кои са хората в БСП, които плащат, за да сменят един легитимно избран лидер. Той пита кои са тези бизнесмени и "кой бърка с мръсни ръце в партията ни".

"Корнелия Нинова трябва да доведе нещата докрай и трябва да бъде подкрепена. Аз искам да знам, че в моята партия и в моята държава зависимости от бизнеса са невъзможни в политиката", настоя Кутев. За да се получи това, Нинова трябва да каже кои са тези бизнесмени.

Дали е Делян Пеевски, Иво Прокопиев или Георги Гергов, червеният депутат не знае. Не можело да се продължава така в партията, без да е ясно кои са хората, които са оказвали натиск за промяна на лидера в партията. "Корнелия знае кои са и няма право оттук нататък да си мълчи, а да излезе да го каже", призова той.

Борисов и Нинова се "бесят" с оставки

Борисов и Нинова се "бесят" с оставки

Не може да ми оспорвате правото да ви искам оставката

По думите на Кутев крачката трябва да бъде направена сега и да каже кои са хората, оказвали натиск върху партията. Кутев е убеден, че има много опити от страна на държавата, които искат да повлияят на БСП. През последните 100 години БСП е била важна партия, изтъкна социалистът.

За него важното е да мине така кампанията за избор на нов председател на столетницата, че да обедини партията. На нас ни трябва лидер, с който да спечелим следващите избори, акцентира Антон Кутев и посочи, че най-вероятно той няма да се кандидатира за председател на БСП.

"След време може и да се променят нещата, но сега нямам желание да се кандидатирам", категоричен беше червеният депутат.