Социалистът Антон Кутев пита премиера Бойко Борисов какво работи Лиляна Павлова след европредседателството. Това стана по време на петъчния парламентарен контрол.

Според червения депутат такъв пост като министър по европредседателството нямало. Обикновено тази дейност се възлагала на министър или заместник-министър. Около 70-80 човека работели за Лиляна Павлова. Какво прави в момента това звено, недоумява Кутев.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че в Европа имало различни модели на ръководството на ЕС. Иначе страната ни се доказала като стабилен и надежден партньор. Вече имало покани към България да сподели опита си в европредседателството. Задълженията на Павлова щели да приключат след финиширане на триото, от което страната ни е част в ръководството на общността, стана ясно от думите на Бойко Борисов.

Освен това Лиляна Павлова ще координира българо-китайския център, решение за който бе взето да се създаде на срещата в София 16+1.

Червеният депутат обаче не разбра какви точно са дейностите на Павлова. Какво ще прави министърът по европредседателството с Китай, заяде се социалистът след отговора на премиера Борисов. Австрия няма министър на европредседателството, каза Кутев. Страната сега ръководи ЕС.

Кутев продължава да настоява, че е странно, ние, които вече не управляваме общността, да имаме такъв министър.