Не съм изненадан от ареста на Борисов, Борисов трябва да си носи отговорността за каквото се е случило, но това трябва да е по закона. България влиза в голям скандал на ЕС - ние използваме името на тази институция (Европрокуратурата - б.р.) - нова, млада, за някакви дребни цели. Действията на Европейската прокуратура не засягат само България, тя не решава наши вътрешнополитически или правни проблеми. Тя е създадена да решава проблеми на ЕС, в случая използваме името на тази институция за някакви дребни цели.

В тази държава трябва да се спазва законът, независимо кой е на власт. Не съм изненадан от ареста на Борисов, той и хората край него трябва да нося отговорност за това, което се е случило. Това трябва да стане по правилата, по закона, по начина, по който е написано.

Това заяви в студиото "Лице в лице" на БиТиВи бившият правосъден министър Антон Станков. 

Манфред Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси

Манфред Вебер: Арестът на Борисов повдига много въпроси

Всяка предполагаема злоупотреба със средства на ЕС трябва да бъде разследвана без изключение

България е държава, която от доста време се бори за върховенство на закона. Ако има ограничение за 40 км/ч, всички трябва да се движат с 40 км/ч. Това, че някой някога е правил безобразия не означава, че следващата власт има право на същите неща, добави той.

Според Станков едното беззаконие не оправдава другото беззаконие.

"Аз съм гласувал за това правителство, уважавам го, но това, което се включва в момента, ме притеснява в няколко аспекта. Първо, делото е разпределено в Софийска градска прокуратура. По действащия закон трябва да е в Специализираната прокуратура, обявена за закриване. Притеснява ме, като юрист, начинът по който е бил разпитан Васил Божков от Дубай. Аз не познавам такъв процесуален ред, поясни той (Божков е разпитван по скайп - б.р.).Третото притеснително нещо за Станков е намесата на Европейската прокуратура в този казус.

Преди Станков в студиото бе и юристът и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви, че е осъждала и даването на присъди от парламентарната трибуна и припомни четенето на СРС-та от парламентарната трибуна. "Снощи станахме свидетели на полицейска акция, лишена от смисъл да се проведе в този час - част от задържаните са задържани след полунощ", каза Атанасова.

Не знам от всички задържани какво са описали и иззели, от Бойко Борисов няма нищо иззето, на практика липсват вещи, които косвено да се отнасят към процеса.

На въпроса кога един арест е репресия и кога не, Атанасова заяви: "Считам че трябва да бъде трайна практика, особено за политиците да знаят къде е червената линия, която не бива да пресичат. Само българският съд може да оправдае или да обяви за виновен когото и да е без значение от професията.".

Запитана за случаят "Нено Димов" (бившият екоминистър престоя година в ареста без да получи присъда - б.р.), тя каза, че има забавяне на правосъдието. Всички реформи в правосъдната система трябваше да бъдат свързани с това да се гарантира на българските граждани бърз и справедлив съдебен процес, допълни Атанасова.

Припомняме, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов бе изведен на 17 март 2022 г. около 21 ч. от дома си, предполага се, че по това време е станало задържането и на Владислав Горанов и Севда Арнаудова. Това означава, че първоначалната мярка за задържане изтича тази вечер.

Към момента МВР очаква решението на прокурора за ареста на Борисов.