Политологът проф. Антоний Тодоров силно се надява след предсрочните парламентарни избори на 11 юли да има редовно и легитимно правителство. Пред News.bg той заяви, че всичко друго би било една политическа катастрофа, която ще разстрои много политиката в България, а гражданите най-вече ще загубят изобщо доверие на демократическия инструмент, каквито са изборите.

Според него е възможно да има и изненади при резултатите на първите трима. Някакви глобални изненади обаче Антоний Тодоров не очаква. Може и броят на парламентарните групи да се увеличи.

ГЕРБ №5, БСП №4 и ИТН №22 в бюлетините за изборите

ГЕРБ №5, БСП №4 и ИТН №22 в бюлетините за изборите

Под №1 ще се яви "Движение ЗАЕДНО за промяна"

"Отново ще имаме трудността да се състави правителство, но отново смятам, че то ще бъде съставено най-вече от онези партии, които оспорват досегашната хегемония на ГЕРБ", категоричен бе политологът.

Според него е възможно ГЕРБ да излязат отново първи на предсрочните избори. "И пак ще кажат: "спечелихме изборите", само че спечелваш изборите, когато успееш да формираш правителство, а ако останеш изолиран, най-добре е да помислиш за собствената си партия защо стигна дотам", изтъкна Тодоров.

По думите му дори патриотите да влязат в този парламент, едва ли ГЕРБ ще могат да повторят коалиционното правителството от 44-тия парламент.

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат

Политикът трябва да е най-отговорният човек на света, но в България не било така

Независимо от отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат и евентуалното разколебаване на някои от неговите избиратели да гласуват, Тодоров посочи, че ИТН са сигурен участник в следващия парламент и от тази партия ще зависи съставът на правителството.

Аз лично мога да разбера Слави Трифонов, защото има друго амплоа, но какво има предвид с намека си от поста - предстои да видим, каза той. Лично Тодоров не вярва Трифонов да се кандидатира за президент.

Проф. Тодоров изтъкна, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направил гигантски подарък на ВМРО с твърдението си пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че "нашата родина е Турция, а нашата земя е България".

"Подарък направи Карадайъ. Едно такова изказване на политически лидер е изключително грубо, непремерено и невнимателно. Мисля, че Ахмед Доган никога не би казал подобно нещо. Той изглежда е по-добре образован от Карадайъ", отсече проф. Антоний Тодоров.