Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ трябва да преосмисли какво значи за него терминът "Родина" и да не забравя клетвата, която е положил пред Конституцията, встъпвайки в длъжността на народен представител. Това коментира държавният глава Румен Радев по повод визитата на председателят на ДПС в Турция, предизвикала остра реакция в някои среди у нас.

Припомняме, че Карадайъ с делегация на ДПС бе на официално посещение в южната ни съседка, където се срещна с президента Реджеп Ердоган, както и с председателя на турския парламент. Именно на втората той заяви: "Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си."

"Лидерът на Движението за права и свободи да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява. Да си припомни и клетвата, която е положил пред българското Народно събрание", отсече Радев. По думите на държавния ни глава Карадайъ следва да се съобразява с Конституцията, където изрично е посочено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа.

Според Радев отношенията по оста София - Анкара са изключително важни, а Турция е добър съсед и съюзник. "Но тези отношения следва да се основават на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела."

На въпрос на News.bg президентът Радев не коментира запознат ли е бил с акцията на ДАНС в ГДБОП, Спецпрокуратурата и ГД "Национална полиция". "В правовата държава няма място за война между институциите. Те трябва да работят организирано срещу организираната престъпност и корупцията. Но тази борба изисква да има ефективна съдебна система, прокуратура, да има неизбирателен подход", отговори уклончиво той.

"Не мога да ви кажа какво точно се случва (с акцията - бел.ред.)", допълни още Радев.