Агенти на ДАНС са влезли в три ключови структури за борбата с престъпността - Главна дирекция "Организирана престъпност", Главна дирекция "Национална полиция" и специализираната прокуратура, съобщи БНТ.

Информацията до момента не е потвърдена.

Агентите на ДАНС взимат от тези три институции секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания.

Каква е целта на операцията на този етап не се знае и официална информация от институциите не се дава.

По-късно служебният вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за "Свободна Европа" заяви, че не му е било известно агенти на ДАНС да са влизали в ГДБОП и "Национална полиция".

Директорът на ГДБОП не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция. Аз се връщам от "Национална полиция", където представих новия директор. Там всичко беше спокойно. Разбрах, че служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където, по линия на прекия контрол, извършват проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Това е една рутинна дейност на агенцията, допълни Рашков.

Вчера служебният премиер Стефан Янев изрази остра критика към съдебните институции. По думите му сериозните корупционни проблеми в страната са обвързани със съдебната система. Думите на Янев бяха свързани с повдигнатите от САЩ санкции срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Вчера директорът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов бе обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности. По данни на прокуратурата Папалезов е осъществявал чадър над Васил Божков.

Службите са във фокуса на политическото противопоставяне от последния месец, не само заради смяната на ръководствата им след взимането на неплатен отпуск от страна на шефовете на ДАНС и ДАР, но и заради скандала с подслушванията, за които все още има противоречи информация. Сериозни критики по отношение работата на службите изрече и президентът Румен Радев.